Откриха най-голямото съоръжение в света срещу климатичната криза: каква е технологията за улавяне на въглерод от атмосферата?karbon otkrit

Откриха най-голямото съоръжение в света срещу климатичната криза: каква е технологията за улавяне на въглерод от атмосферата?

Най-голямото съоръжение в света, което започна работа в Исландия, планира да унищожи въглерода с помощта на технология за извличане на въглероден диоксид от атмосферата. Ето подробностите!
Най-голямото съоръжение в света, предназначено да премахне напълно затоплящото света въглеродно замърсяване от атмосферата, започна да работи активно в Исландия в сряда от швейцарската компания Climeworks.

Съоръжението, което Climeworks нарече „Mammoth“, успя да привлече вниманието, защото има площ и използване 10 пъти по-големи от Orca, която започна работа през 2021 г.karbon mammoth

Най-голямото съоръжение в света „Мамут“

Climeworks, която започна изграждането на Mammoth през юни 2022 г., казва, че това е най-голямото съоръжение в света. Лесно подвижна, машината има достатъчно място за 72 колекторни контейнера, които са вакуумни вложки, които улавят въглерода от въздуха. Освен това се планира да бъдат добавени още през следващите няколко месеца.

Технология, предназначена за извличане на въглерод чрез директно улавяне и абсорбиране на въздух, може да инжектира извлечения въглерод под земята и да го превърне в твърди вещества за повторна употреба.

Според Climeworks, при пълен капацитет Mammoth може да извлече 36 000 тона въглерод от атмосферата годишно, което е еквивалентно на премахването на приблизително 7 800 превозни средства, задвижвани с гориво, от движение за една година.

Climeworks не разкрива точна цена за извлечения въглерод. Но той каза, че е по-близо до 1000 долара на тон. Компанията го вижда като важна стъпка в превръщането на технологията в точна и приложима.

Въпреки че съоръжението се счита за успешно, то все още е недостатъчно

Освен това професорът по улавяне и съхранение на въглероден диоксид Стюарт Хазелдайн, който е работил в Университета на Единбург в подкрепа на работата, каза, че новото съоръжение е важна стъпка в борбата срещу изменението на климата.

Според Международната агенция по енергетика цялото оборудване за отстраняване на въглерод в света е недостатъчно за намаляване на съществуващия въглерод. Въпреки че се планира да се увеличат съоръженията за намаляване на въглеродното замърсяване, много малко от необходимото все още е изпълнено.

И накрая, главният изпълнителен директор Ян Вурцбахер заяви, че Mammoth е само последната фаза от своя план за увеличаване на отстраняването на въглерод с 1 милион тона годишно до 2030 г. и 1 милиард тона до 2050 г.

Подобни публикации

  1. Светът става по-топъл: Ще се използва нов цвят в прогнозата за времето!
  2. Какво е слънчево изригване? Причини и последствия
  3. Интересно откритие на учени: Планета с кипящи океани!
  4. Какво е космически асансьор? Може ли да се построи космически асансьор?
  5. Батерия, която произвежда енергия, без да изисква презареждане в продължение на 50 години

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.