Xbox Series X и PS5: Какво представляват Teraflops (TFLOP)?

teraflops tflops xboh

Какво представляват Teraflops / TFLOP, за какво са те и какво означават? Ето детайлите, които се чудите!Какво представляват Teraflops / TFLOP? – Що се отнася до игровите конзоли от следващо поколение, единственото нещо, за което всички искат да говорят, е силата на графичните процесори. Teraflops, един от най-важните фактори за увеличаване на мощността на графичната обработка, може да бъде главният герой на тази история. Но какво се крие зад цялата тази суматоха?

Като предварително стартиране, Series X има графичен процесор с капацитет 12,1 TFLOP, а PlayStation 5 има капацитет 10,28 TFLOP. Това е отворено за сравнение с графичните процесори, открити в компютрите в повечето случаи, а в някои случаи и по-добри от тях.

Какво е Flops?

FLOPS просто  означава операции с плаваща запетая в секунда . Например, когато казваме терафлоп, разбираме, че графичният процесор е способен да обработва един трилион с плаваща запетая в секунда.

Аритметиката с плаваща запетая е един от често срещаните начини за компресиране на числа при разработване на игра. На този етап, за да се избегне допълнително объркване, нека заявим, че операциите с плаваща запетая позволяват на компютрите да работят по-ефективно в широк диапазон от числа.xbox series s xbox series x

Какво представлява Teraflops?

Игрите трябва да обработват много данни, така че провалите са важен критерий. Колкото повече графичен процесор се проваля, толкова по-бързо могат да се обработят данните и толкова повече изчислителна мощност е налична за стартиране на играта.

Sega Dreamcast (1999) имаше 1,4 Gigaflops. Така той може да обработва 1,4 милиарда операции с плаваща запетая в секунда. Xbox (2002) имаше 20 Gigaflops. PlayStation 3 (2006) излезе извън границите с 230,4 Gigaflops.

Всяка нова игрална конзола стана значително по-добра от предишната благодарение на значително увеличената мощ на графичните изчисления.

Колко важни са TFLOP?

По принцип е правилно да се използват TFLOP в сравнение между двете поколения, но не винаги ще е правилно да се разглеждат само TFLOP, когато се сравняват две графични процесори от ново поколение. Тук всички други подробности като характеристиките на основния процесор, количеството памет и технология и дори софтуерът ще имат значение.

Въпреки това, когато разгледаме всички останали подробности, виждаме, че и Series X, и PS5 ще предлагат по-добра производителност от повечето игрални компютри на пазара.

И двата модела излизат от кутията с осемядрени процесори с шестнадесет нишки. Също така и двата имат NVMe SSD, което означава по-бързо време за зареждане и подобрено време за реакция. Също така виждаме, че конзолите имат впечатляващ брой изчислителни единици. Серията X се предлага с 52 CU на 1.825 GHz, а PS5 с 36 CU на 2.23 GHz. За сравнение, Radeon 5700 XT излиза от кутията с 40 CU на 1.6 GHz.

Накратко казано, Teraflops не е единствената техническа подробност, на която трябва да обърнете внимание. Това обаче ще ви даде обща представа за това как да измервате мощността на графиката на конзола спрямо друг хардуер, минало и настояще.

Подобни публикации

  1. Какво е Valorant VP и как да го получите?
  2. Какво е League of Legends (LoL) RP, как да го получите?
  3. Затваря ли се Google Stadia?
  4. Идеята на Open World Concept Terminator Game
  5. Starlink вече може да се използва в ботове

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.