Какво трябва да направите, ако водата се разлее по Лаптопа?

laptop razlqt voda

Ако сте разляли вода на лаптопа си в резултат на тежка катастрофа, може би се чудите какво да правите. И така, какво трябва да направите, ако водата се разлее по лаптопа?

Какво трябва да направите, ако водата се разлее по бележника? Честно казано, едно от последните неща, които бихте искали да се случи с вашия лаптоп, е контактът с течности, но понякога се случват и инциденти. Ако четете това веднага след разлив на течност, първото нещо, което трябва да направите, е да изключите устройството и да изключите захранващия кабел и батерията възможно най-скоро.

Ами по-късно?

Какво трябва да направите, ако водата се разлее по бележника?

Ето какво да правите, когато водата се разлее по лаптопа!

1- Изключете устройството

Ако трябва да напомним на тези, които са пропуснали уводния абзац, първото нещо, което трябва да направите, е незабавното изключване на компютъра. След това извадете внимателно захранващия кабел, ако батерията на компютъра ви се сменя, извадете батерията.

Не забравяйте, че колкото по-дълго устройството ви остава включено, толкова по-вероятно е то да бъде повредено. Ако сте разляли твърде много течност по клавиатурата, оставете я да престои известно време с отворен капак и обърната надолу. Можете да го мислите като обърнат V. Това ще гарантира, че капчиците се филтрират, преди да достигнат деликатните подлежащи компоненти.

Повечето компютърен хардуер ще има известна устойчивост на потапяне във вода, при условие че захранването е изключено. Но какво ще правиш след това?

Какво ще направите по-нататък ще зависи от компютъра, който имате, на колко години е и дали можете лесно да получите достъп до неговите части.

Ако компютърът ви е в гаранция, отварянето на кутията може да го анулира. Следователно окончателното решение ще бъде ваше тук. Ако компютърът ви не е в гаранция или не ви е грижа, може да искате да вземете нещата в свои ръце.

За съжаление не всички лаптопи се включват лесно. Особено устройствата на Apple и Microsoft имат много ниски резултати за поправимост. Това означава, че при тяхното изграждане се използва много лепило и спойка.

Първата стъпка ще бъде да напишете модела на вашия компютър и да добавите iFixit в края. Например можете да потърсите „HP xxx iFixit“, за да видите колко разглобяемо е вашето устройство, да научите как да направите това и да се опитате да изсушите влагата.

2- Демонтирайте кутията

Ако решите да отворите кутията и да се справите сами с проблема, ще трябва да изсушите компонентите. Ако сте разляли лепкави или захарни неща като безалкохолни напитки или бира, това почистване ще трябва да се извърши от професионалисти.

Ако проблемът ни е водата, първо премахнете лесно сменяемите компоненти като SSD, HDD, RAM и ги оставете да изсъхнат. Ако не можете да си спомните къде се намират, не забравяйте да направите снимка, преди да я премахнете. След това изсушете влагата вътре в кутията с чиста кърпа или кърпа без власинки. Уверете се, че прилагате лек натиск, за да сте сигурни, че нищо не е останало.

Оставете вашия лаптоп и всички други отстранени компоненти на сухо и проветриво място за поне четиридесет и осем часа. Не използвайте топлинни източници като сешоари или нагреватели, тъй като това може да причини допълнителни щети.

Когато всичко изсъхне, можете да сглобите отново лаптопа си и да опитате да го включите.

3- Започнете почистването

Ако сте срещнали положителна картина след този процес, можете да започнете да почиствате устройството си. За това използвайте малко спрей изопропилов алкохол и памук. Алкохолът веднага ще се изпари. Преди да започнете това, уверете се, че компютърът е изключен, изключен и ако е възможно батериите са извадени.

Не използвайте ориз в този процес въз основа на често срещано погрешно схващане. Месингът не се използва за сушене на влажни електронни компоненти и не ускорява процеса на сушене. Освен това може да се окажете с месингови портове и охладителна система.

Това може да ви създаде повече проблеми от първоначалния контакт с течност. Вместо това би имало повече смисъл да сготвите ориза и да вечеряте.

4- Предотвратяване на бъдещи разливи

Най-добрият начин да се избегне мокър компютър е да се избегнат лаптопи с храни и напитки.

Друга възможност е да се използват различни аксесоари за клавиатура, за да се предотврати проникването на течности. Те обаче не предлагат точни резултати, тъй като вентилационните отвори все още остават отворени. Те също така влияят негативно на писателския опит.

Друга възможност е да управлявате вашия лаптоп дистанционно с външна клавиатура и мишка. По този начин разлятото нещо не се разлива върху вашето устройство, а върху други компоненти.

Ако имате ревностно отношение към това и често изпитвате подобни проблеми, може да помислите и за компютър, проектиран да издържа на повече злоупотреби.

Подобни публикации

  1. Ефективност на батерията на iPhone с инсталиран iOS 16
  2. Мета работи върху изкуствен интелект, който може да разчита мозъчни вълни
  3. Audi разкрива нов електрически автомобил Activesphere
  4. AMD обявява датата на представяне на процесорите от серия Ryzen 7000
  5. Представена е пилотна технология Xiaomi за автономно шофиране

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.