Защо кучетата накланят главите си?kuche naklanya glavata si na edna strana

Понякога, когато погледнем нашите кучета, те ще наклонят главите си сладко настрани. И така, каква е причината?

Защо кучетата накланят главите си? Странните движения на главата на кучето всъщност може да са признак на концентрация и повишено внимание, според проучване, публикувано миналата седмица.

Изследователите изследват колко добре 40 кучета от различни породи могат да запомнят имената на различни играчки , след което припомнят тази информация, за да извлекат конкретни играчки в отговор на командите на техните собственици. Повечето от малките не успяха да научат имената на играчките, но седем бордер коли показаха забележителна способност за тази задача.

Учените смятат, че групата са „умели студенти по думи“ и откриват, че седемте коли имат едно общо нещо: всички те навеждат глави много по-често от неквалифицираните, след като са чули командата. Данните наблюдават навеждане на глава при 43 процента от надарените кучета.

Прочети Още: НАСА: Какво ще правим, ако открием извънземни?

Защо кучетата накланят главите си

„ Изглежда, че има връзка между успеха при вземането на играчка с име и честото навеждане на глава, когато чуеш името й “, обяснява Шани Дрор , изследовател на животинските познания в университета Eötvös Loránd в Унгария и съавтор на изследването . асоциация между .“ казах.

В първия от трите експеримента, описани в проучването, изследователите помолиха 40 собственици на кучета да тестват своите домашни любимци веднъж месечно в продължение на три месеца. Всеки собственик научи кучето си на имената на двете играчки, след което помоли животното да донесе една от съседната стая. Играчките останаха същите в продължение на три месеца.

Само надарени кучета, които се справяха добре със задачи за събиране на играчки, навеждаха глави многократно, след като чуха словесна команда. Това накара екипа на Dror да заключи, че имената на играчките са свързани с опитите на колите да анализират значението на дадена дума.

Подобно на това дали хората са били дясна или лява ръка, надарените коли също са склонни да накланят главите си на една или друга страна. Предпочитаната им страна остава същата през трите експеримента и позицията на кучетата пред стопаните им не влияе върху посоката на наклона.

Въпреки че проучването разглежда само надарени бордер коли, авторите предполагат, че способността да се учат и запомнят имената на обекти не е уникална за този вид.

Дрор каза, че неговата група също е наблюдавала умението при немска овчарка , пекинез и мини австралийска овчарка. Проучване по-рано тази година също идентифицира йоркширски териер, който съперничи на успеха на Whisky.

Подобни публикации

  1. Най-подобната на Земята планета „Титан“ е забелязана
  2. Откриха планета, 8 пъти по-голяма от Юпитер
  3. Капсула Orion прави снимки на повърхността на Луната
  4. Японската мисия за кацане на Луната се провали
  5. Колко хора живеят в света?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.