Най-интересните и животоспасяващи технологии в светаjivotospasyavashti tehnologii

Най-интересните и животоспасяващи технологии в света

Готови ли сте да откриете интересни технологични изобретения, които улесняват живота ви? Събрахме за вас технологичните иновации, които не сте чували досега! По целия свят се случват големи и малки разработки в областта на технологиите. Някои иновации имат голямо въздействие, докато други улесняват живота ни с по-малки ефекти.

Когато разглеждаме възможностите, предлагани от технологията, е възможно да говорим за разработки, които осигуряват жизненоважни ползи. Освен това има много по-прости, дребномащабни, забавни и смешни технологични изобретения.

Да не говорим за популярни иновации. Нека заедно се отправим на технологично изследване, за да опознаем необикновените, интересни и животоспасяващи разработки, за които не сме чували много. Ето кои са най-интересните и животоспасяващи технологии в света!

Робот риба яде пластмаса

В резултат на някои проучвания, проведени в Китай, се прави робот, наречен „риба робот, ядяща пластмаса“. Тази роботизирана риба изсмуква пластмасови отпадъци, натрупани в океана. Освен това с този проект се цели лесно транспортиране на пластмасови отпадъци до необходимите места за изхвърляне.

Една от най-важните характеристики на рибата лодка, която може да плува като истинска риба, е, че може да се възстановява, когато е повредена. Гледайки напред, можем да мислим за възможността такива рибни стаи да почистват моретата и океаните в бъдеще.

Носими устройства, които генерират електричество от човешка пот

Този много интересно звучащ проект се разработва от инженери от Калифорнийския университет в Сан Диего. Това подобно на чип устройство, което може лесно да се интегрира и отстранява от човешкото тяло, се носи на пръста ви.

Той има за цел да генерира енергия от енергията на движението и човешката пот при различни дейности като писане, изпращане на текстови съобщения, свирене на пиано или използване на пръсти. Твърди се, че когато това устройство се прикрепи към пръста на човек, който спи 10 часа, се произвеждат 400 милиджаула енергия. Това отговаря на енергията, необходима за електронния часовник, за да работи 24 часа на ден.

Airbag със сензор за възрастни – HipSafe

С напредването на възрастта крехкостта на костите им и чувствителността на тялото се увеличават. Особено при възрастни хора и хора с високо телесно тегло, ситуации като падания и наранявания могат да причинят големи опасности по отношение на здравето.

Продукт, наречен HipSafe, предназначен да предотвратява подобни ситуации, е прикрепен към човешкото тяло под формата на колан на нивото на талията. Въздушните възглавници, които са изпуснати отстрани, се надуват, когато се открие риск от падане, образувайки защитен, мек щит около бедрените кости.

Докоснете – слушане на устройство за синтез на говор

Въпреки че това е проект отпреди няколко години, едното устройство в това устройство е прикрепено към върха на пръста, а другото към ухото. Информация като произношението, правилното произношение и превод на думите, които докосвате с пръста, на който е прикрепено устройството, се изпраща до ушите ви.

Това технологично устройство, за което се смята, че осигурява голямо удобство, особено за хората с увредено зрение, може да предложи и функционални решения в превода.

Светещи пътеки

„Luminous Roads“, проект, реализиран в Сингапур, внася едновременно функционално и естетическо внушение в градския живот. Пътищата, които съхраняват енергия чрез абсорбиране на ултравиолетовите лъчи, идващи от слънцето през деня, трансформират тази енергия в светлина на тъмно, придобивайки светещ вид.

Докато осветяването на пътищата през нощта осигурява безопасност на пешеходците, в същото време, когато го разглеждаме от гледна точка на потреблението на енергия, то изглежда като енергийно и природосъобразно решение.

Желирани капчици, разработени за пациенти с деменция

Болести като деменция и Алцхаймер са сред основните проблеми на стареенето, които пряко влияят върху качеството на живот на хората. Хората, които са изложени на тези заболявания, често забравят да изпълняват ежедневните си навици.

Навикът да се пие вода е навик, който човек трябва да запомни и поддържа редовно. Когато не се консумира достатъчно вода и тази ситуация е продължителна, започват да възникват жизненоважни проблеми в различни части на тялото, особено във вътрешните органи.

Луис Хорнби, който е преживял тази ситуация с виртуална реалност и инструменти за сензорна депривация, разработва нов метод за контрол на консумацията на вода от пациенти с деменция.

Хорнби, който проектира цветни желирани частици, които приличат на желирани зърна, заявява, че тези частици съдържат 90% вода. В частта от 10% е обяснено, че има специални съставки, които подпомагат хидратацията.

В процеса, в който хората с деменция започват да забравят за консумацията на течна вода, тези цветни, капковидни желета с поразителен външен вид позволяват на пациентите да продължат да консумират вода, като ядат, ако не пият.

Очила за цветна слепота

Възможно е да се говори за цветна слепота като проблем, от който страдат милиони хора по света. Според научни данни 1 от 12 мъже и 1 от 200 жени имат лош цвят.

Причината за цветната слепота се обобщава като припокриването на реакциите на мозъка и очите към светлинни вълни с различни дължини на вълната.

Създадени да минимизират ефектите от тази ситуация, слънчевите очила EnChroma са били подложени на определени тестове от дълго време. В резултат на тези тестове се използва специална леща, която елиминира някои дължини на вълната на светлината, за да елиминира конфликтите в отговорите на светлините. По този начин се цели да се постигне по-успешно потребителско изживяване при възприемането на цветовете.

Дрон за линейка

Проектът Ambulance Drone е предназначен да осигури спешна реакция на пациенти, преживели инфаркт. Тъй като броят на пациентите, които бързо са загубили живота си след сърдечен удар, е доста голям, се проучват начини за правилна намеса на мястото на инцидента, без да се губи време за отиване в болница.

Основната цел на Линейката Дрон е бързото осигуряване на необходимото оборудване на нуждаещия се. Освен това пилотът, който управлява тази линейка, може да обясни на хората, които получават оборудването, как да кандидатстват. По този начин се цели да се намали броят на внезапните смъртни случаи поради сърдечни удари и да се разработи животоспасяваща технология.

Поддържани субтитри Смарт очила

Има много иновативни модели очила с добавена реалност, оборудвани с интересни технологии. Тези очила, наречени Nreal AIR, се възползват от специална поддръжка на изкуствен интелект, която осигурява незабавна поддръжка на субтитри.

Особено хората със слухови проблеми могат да следят разговорите в реално време със субтитри благодарение на тези очила.

Подобни публикации

  1. Как да използвате филтър за синя светлина на PC и Mac устройства?
  2. Vision Pro може да се използва от хирурзи в хирургията
  3. Каква е разликата между PDR и психологията?
  4. Как се прави кръводаряване? Какви са условията?
  5. Учените работят върху ваксина срещу COVID за пиене

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.