Как да решим проблема с прегряване на MacBook Pro?

macbook pro pregryavane otoplenie zagryavane

Ако вашият MacBook Pro става по-горещ, отколкото би трябвало, има някои решения, които можете да приложите. И така, как да решим проблема с отоплението на MacBook Pro?

Проблем и решение за прегряване на MacBook Pro – MacBook Pros са известни с прегряване при високопроизводителни процеси и в някои случаи това е доста досадно за потребителите. И така, защо устройството ви се нагрява толкова много и как да отстраните проблема с отоплението на MacBook Pro?

Прегряването на вашия MacBook Pro може да причини проблеми като бавна производителност или зависване, както и по-сериозни проблеми като внезапно изключване на вашия компютър. Това означава, че проектите, по които работите, са внезапно затворени. 

В този момент има няколко метода, които можете да приложите, за да предотвратите прегряването и изключването му. В тази статия ще ви разкажем някои стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите прегряването на компютъра.

От натрупването на прах на вашия компютър до многото раздели на браузъра, които отваряте, много причини могат да доведат до прегряване. Всъщност това са проблемите, с които всеки компютър трябва да се справи, но MacBooks изглежда се бори с тези проблеми по-често от всеки друг.

Интензивните операции като редактиране на видео, игра на игри и отваряне на прекалено много раздели на браузъра увреждат процесора на устройството и други компоненти и устройството ви се нагрява, докато работи. 

Как да решим проблема с отоплението на MacBook Pro?

 • Използвайте устройството си на различна повърхност
 • Пазете се от мощен софтуер
 • Актуализирайте софтуера и нулирайте SYD
 • Проверете за проблеми с феновете
 • Винаги пускайте вентилатора на пълна мощност
 • Вземете охладител и извършете почистване на вентилатора

macbook pro pregryavane

1. Използвайте устройството си на различна повърхност

Въпреки името им, скута ви не е най-доброто място за използване на лаптопи. Това води до прегряване на устройството ви, тъй като изключва вентилатора и предотвратява вентилацията. Поради тази причина използвайте вашия MacBook върху твърди и плоски повърхности като маса, за да осигурите най-добрата вентилация. В този момент се уверете, че вентилационните канали са отворени.

Меките мебели като възглавници и дивани генерират повече топлина и карат вентилационните канали да събират прах. 

По същата причина трябва да избягвате използването на вашия Mac под пряка слънчева светлина. Apple определя идеалната температура на околната среда за вашия MacBook Pro между 10 градуса и 35 градуса.

2. Пазете се от мощен софтуер

Ако средата, в която използвате вашето устройство, изглежда добре, причината, поради която MacBook Pro се загрява, може да се дължи на множество задачи едновременно. Разгледайте процесите, които карат MacBook да работи извънредно, като отворите приложението Monitor Monitor от папката  Utilities .

Можете да видите процесите, които се изпълняват във фонов режим на вашето устройство, в Activity Monitor. На същото място можете да разглеждате приложенията и процесите, които използват вашия процесор без причина. Понякога може да откриете, че тук има приложения, които се сриват или не се изключват правилно. Можете принудително да затворите това приложение или процес, като изберете процеса и натиснете бутона „стоп“ в горния ляв ъгъл.

Също така, нека ви напомним, че някои приложения като Chrome претоварват както процесора, така и паметта. В такива случаи може да помислите за преминаване към приложения като Safari или Firefox.

3. Актуализирайте софтуера и нулирайте SYD

Проблемът, който кара MacBook да прегрее, може също да е пряко свързан със софтуера. В някои случаи това може да се дължи на грешка в операционната система. Ето защо едно от нещата, които трябва да направите, е да се уверите, че операционната система, която използвате, е актуална.

Отворете менюто на Apple и отидете на System Preferences> Software Update, за да проверите за актуализации . Също така има възможност компанията да работи върху кръпка, която разрешава това, тъй като проблемът, с който се сблъсквате, може да е с текущата версия. Поради тази причина активирайте автоматичните актуализации.

Също така може да е добра идея да нулирате контролера за управление на системата. Възможен проблем с това може да обясни защо вентилаторите не работят правилно.

4. Проверете за проблеми с феновете

Ако проблемите ви са по-изразени и има звуков или видим проблем с вентилаторите, използвайте вградения диагностичен софтуер. Използвайте софтуера на Apple Diagnostics, за да пуснете тест тук .

 1. Изключете Mac и го свържете към захранващия кабел.
 2. Натиснете бутона за захранване и след това задръжте бутона D, за да рестартирате.
 3. Изберете език – ако бъдете подканени – следвайте инструкциите за диагностика на екрана.

На по-новите Mac, Apple Diagnostics ще започне да тества автоматично. След като диагностиката приключи, запишете всички кодове за грешки и друга подходяща информация, която получавате, и уговорете среща с Genius Bar за опции за ремонт.

5. Винаги пускайте вентилатора на пълна мощност

Ако вашият MacBook Pro непрекъснато се прегрява и имате проблеми с разбирането защо, може да помислите за получаване на помощ от приложение на трета страна, където можете ръчно да регулирате скоростта на вентилатора. По този начин феновете ви работят постоянно с пълна ефективност, дори ако вашият Mac не го иска.

За напомняне това може да доведе до износване на устройството ви по-рано. Въпреки това е по-евтино да замените износения вентилатор, отколкото да замените компонентите, които умират от топлината.

Най-доброто приложение, което можете да използвате за това, е Macs Fan Control, безплатна помощна програма. Той заменя правилата по подразбиране за използване на вентилатори.

6. Вземете охладител и направете почистване на вентилатора

Това е последната инстанция за проблемите на вашия MacBook Pro, въпреки че е тънък и стилен компютър. Ако не можете да намерите начин да охладите пламтящия си компютър, трябва да закупите охладител за лаптоп. Тези стойки поддържат вентилаторите на вашия MacBook Pro и осигуряват допълнителни вентилатори за по-добра вентилация.

Ако използвате MacBook у дома през повечето време, това може да е най-простото решение за избягване на проблеми с прегряването. Можете също така да държите охладителя на ръба, като го поддържате с монитор и клавиатура.

Ако вашият Mac е стар и феновете се въртят много повече от преди, може да помислите за почистването му. По този начин имайте предвид, че може да причините трайни щети. Затова най-добре би било да потърсите професионална помощ.

Резултат!

Разгледахме по-отблизо как можете да спрете вашия MacBook Pro от прегряване. Този проблем е особено често срещан при следващото поколение MacBook Pros, тъй като те обикновено не се предлагат с перфектни вентилационни системи.

И така, какво мислите за това ръководство? Помогна ли ви предоставената тук информация? Не забравяйте да споделите с нас своите виждания по този въпрос в раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

 1. Как мога да сменя потребителското си име в Twitch?
 2. Какво е ERP? Какво прави?
 3. Как да прехвърля WhatsApp от Android на iPhone 14?
 4. Как да зададете местоположение? Споделяне на местоположение в WhatsApp и Messenger
 5. Как да коригирам грешката на Instagram е спрял?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.