Носенето на маски увеличава ли рисковете? Ето теорията за компенсация на риска!

maska zadaljitelna

Каква е теорията за компенсация на риска, която предсказва, че хората, носещи маски, могат да разпространяват вируса повече? Ето подробностите, които трябва да знаете за тази психологическа теория!

Какво представлява теорията за компенсация на риска? От края на миналата година най-важните стъпки в борбата срещу новия тип коронавирус са носенето на маски и спазването на социалната дистанция. От друга страна, важна теория в областта на психологията посочва, че носенето на маска може да ускори разпространението на вируса.

Разгледан под концепцията за психология на решенията , компенсацията на риска е теория, основана на факта, че хората са склонни да поемат по-големи рискове, когато се чувстват в безопасност и околната среда. Това, заедно с нови мерки за сигурност – като носенето на маска – може да доведе до интересен поведенчески отговор, тъй като намесите, насочени към защита на хората, могат да създадат фалшиво чувство на доверие и да насърчат високорисковото поведение.

Какво представлява компенсация на риска?

Компенсацията на риска , известна още като компенсация на риска, е теория, която предполага, че хората се държат по-предпазливо, когато се чувстват по-рискови, и по-небрежни, когато се чувстват по-безопасни. Например е установено, че хората, които носят предпазни колани, шофират по-бързо от тези, които не го правят, защото се чувстват по-сигурни.

Нещата стават малко по-сложни, когато тази теория се съчетае с новия тип коронавирус.maska zadaljitelna

В този момент имаме въпроси за това колко ефективни са маските за лице все още. Ако хората смятат, че носенето на маска напълно защитава тях и тяхната среда, те могат да създадат фалшиво чувство на доверие и в резултат на това те могат да започнат да действат по-малко невнимателно.

В резултат на това те продължават да контактуват с по-голям брой хора, разхлабват допълнителни мерки като социална дистанция и миене на ръцете и продължават живота си, сякаш няма проблем. С други думи, правилата, прилагани за борба с новия тип коронавирус, могат да имат обратен ефект.

Означава ли това, че трябва да спрем да използваме маски за лице? Няма начин. Трябва да помним, че носенето на маска не осигурява абсолютна сигурност в рамките на нашите общи подходи и следва да се прилагат и други мерки.

И така, какво мислите за тази теория? Смятате ли, че маските за лице могат да създадат фалшиво чувство на доверие и да предизвикат по-рискови условия? Не забравяйте да споделите с нас своите виждания по този въпрос в раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Първи в света: Одобрена ваксина срещу коронавирус без игла!
  2. Сигнал за мистериозен нов вирус в Аржентина
  3. САЩ обявяват извънредно положение заради маймунската шарка
  4. Какво е BCAA, какво прави?
  5. Супер заразният вариант Omicron плаши учените

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.