Как да шифровам USB памет?kak se shifrova flashka usb

Как да шифровам USB памет?

Как се извършва шифроването на USB памет? В тази статия ще разгледаме по-подробно въпроса Как да шифровате USB флаш устройство. Ето подробностите, които ви интересуват! В този момент външните памети се отличават не само със своята преносимост, но и с големия си капацитет за съхранение. Ако носите лични и поверителни данни във вашата външна памет, може би се чудите как да ги защитите. Как да шифровате USB памет в тази статия? Нека разгледаме по-отблизо въпроса.

USB паметите са евтини, преносими и полезни инструменти за защита, съхранение, споделяне или архивиране на цифрови данни. Основен недостатък на преносимостта обаче са опасенията за сигурността. Някой може лесно да получи външната памет, която използвате, и да получи достъп до вашите чувствителни данни отвсякъде. Криптирането на устройства срещу такива рискове може да бъде разумно решение.

Как да шифровам USB памет?

Ето три различни метода, които можете да използвате за защита на USB памет. Всички тези методи използват различни протоколи за криптиране, за да запазят вашите данни в безопасност, така че можете да шифровате и защитите целия диск или само конкретни файлове.

1. Шифроване на USB флаш устройство с BitLocker

Най-лесният начин да защитите USB устройство е бързо да защитите с парола цялото устройство. По този начин всичко на устройството е безопасно и всички други данни, които добавите към диска в бъдеще, ще продължат да бъдат защитени. В момента има много приложения на трети страни, които ви позволяват да направите това, но почти всички потребители на Windows 10 могат да преодолеят този проблем с вградения инструмент за криптиране.

Този инструмент, включен в Windows 10, се нарича BitLocker и работи на всеки тип устройство, не само на сменяеми USB устройства. И нека не казваме, че е напълно безплатно и лесно за използване. Шифроването на устройства с BitLocker отнема само няколко секунди:

 • Включете USB устройството в компютъра.
 • Въведете „Този ​​компютър“ и щракнете с десния бутон върху USB устройството.
 • Щракнете върху Включване на BitLocker.
 • Кликнете върху „Използване на парола за отключване на устройството“ и въведете една и съща парола два пъти.
 • Кликнете върху „Напред“.
 • В следващия прозорец изберете къде или как искате да получите ключа за възстановяване.
 • Изберете „Шифроване на целия диск“ и щракнете върху „Напред“.
 • Изберете „Съвместим режим“ и след това щракнете върху „Напред“.
 • Изберете Започнете шифроване.След всички тези стъпки ще бъдете помолени да въведете парола, когато искате да влезете в устройството.

2. Шифроване на USB флаш устройство с VeraCrypt

Ако искате да защитите вашето USB устройство, но не се доверявате на фърмуера да го направи, можете да го направите с VeraCrypt. VeraCrypt е много лесен за използване точно като BitLocker и идва с много допълнителни функции. Що се отнася до криптирането, може да се каже, че процесът е малко скучен в тази програма, която включва доста детайли.

 1. Щракнете върху бутона „Създаване на том“ и продължете с опцията „Шифроване на несистемен дял/устройство“.
 2. Продължете със „Стандартен том на VeraCrypt“.
 3. Изберете устройството, което искате да шифровате, натиснете съответно бутоните „ОК“ и „Напред“.
 4. Продължете с опцията „Шифроване на дяла на място“.
 5. Изберете метода на криптиране.
 6. Въведете паролата и продължете.
 7. Накрая натиснете бутона „Форматиране“ и прекратете криптирането. Този процес може да отнеме от няколко минути до няколко часа, в зависимост от устройството – и неговия капацитет.

След всички тези стъпки ще бъдете помолени да въведете парола, когато искате да влезете в устройството.

3. Купете шифровано USB флаш устройство

Ако не сте потребител на Windows 10 или искате хардуерно-базирана защита, а не софтуерно-базирана защита, едно от нещата, които можете да направите, е да купите драйверите, които идват с вградени мерки за сигурност. Някои от тези дискове ще се доставят с вътрешни физически ключове – като пароли или пръстови отпечатъци – докато други ще идват със софтуерни ключове – вътрешно криптиране. Освен това някои могат да предлагат и двете едновременно.

Закупуването на тези устройства е изгодно, тъй като те предлагат почти военно криптиране, но в някои случаи може да бъде много, много скъпо. Заключение
С тези три прости, но много ефективни начина по-горе, можете да извършите шифроване на USB памет по най-ефективния начин. Можете да направите своя избор въз основа на вашите нужди и изисквания за поверителност. Който и метод да изберете, това, в което трябва да сте сигурни, е, че вашите документи и файлове ще бъдат защитени.

Подобни публикации

 1. Как да деактивирам iMessage на iPhone и iPad?
 2. Как да излезете от Google акаунт на Android?
 3. Как да се откажа от Телеграм Премиум?
 4. Как да нулирате Instagram Explore?
 5. Какво е Android Studio и как да го използвате?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.