Как да споделям принтер по мрежа?kakdaspodelyaprinterotmreja

Как да споделям принтер по мрежа?

Един принтер и един компютър са достатъчни за добавяне на принтер през мрежата. И така, какви са стъпките за въвеждане на принтер в мрежата?

Как да споделям принтер по мрежата? Ако имате само един принтер в дома или офиса си и искате да отпечатате документите си, без да се занимавате с кабели, може би сте най-любопитните за отговора на този въпрос. С функцията Wi-Fi в модели принтери от ново поколение можете да печатате, без да се занимавате с кабели, но тъй като тази функция не е налична във всяко устройство, е необходимо да потърсите друга алтернатива.

Един принтер и компютър, към който е свързан този принтер, са достатъчни за добавяне на принтер през мрежата. Други компютри у дома или в офиса могат да използват този принтер без никакви проблеми. И така, какви са стъпките за въвеждане на принтер в мрежата? Нека да разберем бързо.

Как да споделям принтер по мрежа?

1. Отидете на „Контролен панел -> Устройства и принтери“.
2. Щракнете с десния бутон върху принтера, който искате да споделите в мрежата.
3. Натиснете „Свойства на принтера“.
4. Щракнете върху раздела „Споделяне“.
5. Активирайте опцията „Споделяне на този принтер“ и щракнете върху бутона „OK“.
6. Уверете се, че сте в същата мрежа като компютъра, към който е свързан принтерът.
7. Отидете на „Контролен панел > Център за мрежи и споделяне -> Промяна на разширени настройки за споделяне”.
8. Активирайте „Включване на откриването на мрежа“ и „Включване на споделянето на файлове и принтери“.
9. Отидете в профила „Всички мрежи“ и отметнете опцията „Изключване на споделянето, защитено с парола“.
10. Сега можете да продължите да добавяте принтера на хост компютъра към други компютри.
11. Отворете конзолата Run, като използвате клавишната комбинация Windows + R.
12. Въведете името на хоста с „\\“ без интервали и натиснете клавиша „Enter“.
13. Споделените устройства ще бъдат изброени.
14. След като щракнете двукратно върху принтера, следвайте стъпките „Файл -> Задаване като принтер по подразбиране“.

Стъпките, които трябва да се следват за споделяне на принтер в мрежата, са ограничени до горното. Горните стъпки изглеждаха ли ви твърде сложни? Следвайте стъпките по-долу.

  • Отидете на „Контролен панел Устройства и принтери“.
  • Тук щракнете с десния бутон върху принтера, който искате да споделите в мрежата, и щракнете върху „Свойства на принтера“.
  • В прозореца, който се отваря, отидете в раздела „Споделяне“ и маркирайте опцията „Споделяне на този принтер“.
  • След това можете да завършите процеса, като щракнете върху бутона „OK“ в отворените прозорци.

Трябва да извършите горната операция на компютъра, към който е свързан принтерът. Сега нека да разгледаме какво трябва да направите на компютрите, които искате да свържете към този принтер по мрежата. След като се уверим, че сте в същата мрежа като компютъра, към който е свързан принтерът, следваме стъпките от „Контролен панел и Център за мрежи и споделяне Промяна на разширени настройки за споделяне”.

С кой профил използвате мрежата, към която сте свързани, от този списък избираме опциите „Откриване на мрежа“ под текущия профил, Включете споделянето на файлове и принтери. И отидете в профила „Всички мрежи“, маркирайте опцията „Изключване на защитеното с парола споделяне“ и щракнете върху бутона „Запазване на промените“. След като променим опциите за споделяне, можем да продължим да добавяме принтера на хоста към други компютри. Отваряме конзолата „Run“ с помощта на прекия път Windows + R. Тук ще използваме името на хоста.

На устройството, към което е свързан принтерът; В прозореца „Система“, който ще отворите, като щракнете с десния бутон върху опцията „Този компютър“ и щракнете върху бутона „Свойства“, трябва да запишете точно секцията Име на компютъра. Въведете \\име на компютър в конзолата за изпълнение и натиснете enter. Както можете да видите, споделените устройства вече са видими. След като щракнете двукратно върху принтера, можете да завършите всички операции, като отидете на File > Set as Default Printer.

Можете да използвате принтера, който сте споделили в мрежата, като приложите същия метод на всички компютри, на които искате да споделите принтера в мрежата. Имайте предвид, че компютърът, към който е свързан принтерът, също трябва да бъде включен. В противен случай не можете да се свържете с принтера през мрежата. Това е целият процес! Споделянето на принтери през мрежа на Windows 10 е чудесен начин за свързване на множество устройства към един и същ принтер. Това ви позволява да отпечатвате файлове и документи, без да изпращате имейли между устройствата.

Разгледай Още: Безплатни програми за създаване на субтитри

Това е само един от начините за лесно споделяне на файлове, съхранение и принтери в Windows 10. И така, какво мислите по този въпрос? Не забравяйте да споделите вашите мисли с нас чрез раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Автоматично проследяване на съня с WatchOS 11!
  2. Научете как водата може да ремонтира вашия екран мигновено!
  3. Как да знаете часа, дори ако батерията ви е изтощена в iOS 18?
  4. Представена е VisionOS 2! Ето функциите
  5. Представен iOS 18: Вълнуващи функции!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.