Как работи сензорът за пръстови отпечатъци под дисплея?

prastov otpechatak

Как работи сензорът за пръстови отпечатъци под дисплея, който наблюдаваме на много смартфони напоследък? Ето принципите на работа на технологията!Как работи сензорът за пръстови отпечатъци под дисплея? – Сензорите за пръстови отпечатъци под екрана, които започнаха да се провеждат особено в смартфоните от горния сегмент, представляват една от последните точки, до които технологията е достигнала. Докоснете определената точка на екрана и вашият пръстов отпечатък се сканира. Но какво се крие зад тази технология?

По принцип сензорите за пръстови отпечатъци са на мобилните телефони от 2004 г. насам. Първият модел, който използва тази технология за биометрична проверка, беше Pantech GI100. Първият модел с широко приложение обаче беше iPhone 5S, представен през 2013 година. Оттогава Apple премина към друг метод за биометрична проверка с Face ID, но все още използва Touch ID за своите достъпни модели.

Както и да е, нека не се отклоняваме твърде много. През последните няколко години производителите постепенно премахнаха физическия сензор за пръстови отпечатъци и започнаха да се движат към сензора за пръстови отпечатъци под дисплея. Това позволява сканирането на пръстовия ви отпечатък, когато поставите пръста си върху определена област на екрана. 

Как работи сензорът за пръстови отпечатъци под дисплея?

Първото нещо, което трябва да кажем, е, че процесът на сканиране работи абсолютно по същия начин, независимо дали е физически или под екрана.

Обикновено има зона за сканиране в определена зона на екрана. Когато поставите пръста си върху скенера, сензорът прави моментна снимка на шаблона на пръста ви. След това го съпоставя с данните във вашия телефон и ако има съвпадение, ще се отключи. Така че няма голяма разлика на практика.

apple censor

Най-важният проблем с тези сензори е, че площта на сканиране обикновено е малка. С други думи, не е възможно да натиснете пръста си върху която и да е точка на екрана и да сканирате, но знаем, че има някои подготовки и проучвания за това. Междувременно под-екранните сензори са разделени на две.

Оптичен сензор

Оптичните скенери проектират ярка светлина върху пръста ви. Обикновено това изглежда като анимация на екрана, но основната му функция е светлината, а не анимацията. След това сензорът в долната част на екрана улавя пръстовия ви отпечатък и съвпада с данните. Ако има съвпадение, заключването се отключва.

Тази технология обикновено се среща в устройства от по-нисък и среден сегмент.

Ултразвуков сензор

Ултразвуковите скенери се считат за достатъчно безопасни, за да съперничат на физическите скенери. Той използва ултразвукови звукови вълни вместо светлина, за да заснеме триизмерното изображение на вашия пръстов отпечатък. Тази техника е доста подобна на тази, използвана в медицинските ултразвукови апарати.

Ултразвуковите скенери се считат за много по-безопасни от оптичните скенери, тъй като е много по-трудно да се симулира триизмерното изображение на пръстов отпечатък. Те работят и по-решително и успешно в по-трудни ситуации, например когато ръцете ви са мокри или мръсни.

Тази технология обикновено се среща в устройства от горния сегмент.

За да обобщим накратко, сензорите под екрана са едни от най-модерните технологии, използвани от производителите за предотвратяване на неоторизиран достъп. В бъдеще можем да очакваме да видим повече функции в долната част на екрана. Те включват под-екранни камери или под-екранни високоговорители.

Подобни публикации

  1. Как да прехвърля WhatsApp от Android на iPhone 14?
  2. Как да зададете местоположение? Споделяне на местоположение в WhatsApp и Messenger
  3. Как да коригирам грешката на Instagram е спрял?
  4. Как да оценим данните на Excel?
  5. Как да създадете силна и сигурна парола?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.