Каква е разликата между CDMA и GSM?

kakva e razlikata cdma i gsm

Ако ще купувате смартфон, ще срещнете много термини. Разликата между CDMA и GSM играе важна роля, особено при прехода към 5G.

Каква е разликата между CDMA и GSM? – CDMA и GSM, две основни технологии в мобилните телефони, представляват незаменима празнина. И така, какво означават CDMA и GSM, когато ги намалим до основно потребителско ниво и защо те имат значение?

Какво е CDMA и GSM?

CDMA, което е съкращението на термина множествен достъп с кодово разделение , и  GSM, което е съкращението на Global System for Mobile Communications, е съкращението на две стари радиосистеми, използвани в мобилните телефони. В това ръководство ще разгледаме по-отблизо какви разлики всъщност съществуват между двете технологии.

1G, 2G, 3G, 4G, 5G

Ако доставчиците на услуги говорят за номер с „G“ в края, този термин означава генериране на безжична технология. В резултат на това всяко поколение поддържа повече потребители и предлага по-добър трансфер на данни. Към този момент първото поколение бяха аналогови клетъчни телефони.

Когато превозвачите преминаха към 2G системата през 90-те години, те избираха между няколко конкурентни опции. Някои умряха, но CDMA и GSM оцеляха. smartfoni 2020 super barzi

GSM, CDMA, LTE и 5G-NR

Разделянето между CDMA и GSM завърши с LTE , което теоретично е 4G стандарт . Но разликите все още съществуват, тъй като телефоните все още трябва да имат достъп до 2G и 3G мрежи от по-старо поколение, особено по време на гласови разговори.

Дългосрочната еволюция с LTE или по-дълго се откроява като общоприетия 4G стандарт. По същия начин всички оператори ще използват един и същ 5G стандарт, който наричаме 5G-NR . Това може да звучи като глобална съвместимост, но не, не е така.

За да можем да говорим за глобална съвместимост, са ни необходими три основни неща:

– Използване на същата технология като говорене на същия език.

– Поддържане на същите честотни ленти.

– Предоставяне на разрешения по мрежата за задаване на правилния канал.

В света на 4G и 5G всички ще използват една и съща радио технология, но това не означава, че ще имат едни и същи канали, нито означава, че устройствата на други превозвачи ще могат да се използват изобщо.

Най-големият проблем обаче е съвместимостта на честотната лента. Превозвачите работят по различни радиоканали и каналът на един оператор може да не включва канали, използвани от други оператори. Например Galaxy S20 има шест различни варианта на международно ниво.

Да, това е по-сложно от стария 2G свят. Едно от предимствата на GSM е, че ако телефонът и операторът са свързани към стандарта и телефонът поддържа правилните канали, мрежата трябва да приеме телефона.

Това вече не е така. 

CDMA обикновено е често срещана технология в САЩ. Останалият свят използва GSM. CDMA е до голяма степен собственост на Qualcomm. samsung s20 fe 5g

Какви са разликите между CDMA и GSM?

CDMA и GSM са технологии за множествен достъп. Това дава възможност на хората да поставят множество телефонни разговори или интернет връзки в един радио канал. 

GSM излезе и преди. Това е  система за разделяне на времето . Търсенията се извършват последователно. Гласът ви се преобразува в цифрови данни с даден канал и времеви интервал. Отсрещната страна слуша зададения интервал от време и обединява обратно обаждането.

Всъщност шумът, създаден от GSM телефона, който поставяте до високоговорител, е причинен от системата за „разделяне на времето“, която споменахме. Това вече не съществува, защото новите технологии не използват системи за разделяне на времето.

CDMA изисква малко повече процесорна мощ. Това е кодова сплит система. Данните за всяко повикване се кодират с уникален ключ. След това всички обаждания се препращат наведнъж. Всеки приемник има уникален ключ за разделяне на комбинирания сигнал в индивидуалните им повиквания.

Тъй като кодовата част е по-силна и гъвкава технология, 3G GSM всъщност се основава на CMDA технология, наречена WCDMA или UMTS. WCDMA изисква по-големи канали от по-старите системи, но има по-голям капацитет за данни.

GSM всъщност е официалното име на 2G системата. От самото си създаване GSM еволюира по-бързо от CDMA. WCDMA се счита за 3G версията на GSM технологията. 

За да се ускорят още повече, бяха пуснати разширения, наречени HSPA, които ускоряват 3GPP и GSM мрежи, поне на теория до 42 Mbps. Междувременно CDMA мрежите са заседнали на 3.6 Mbps.

Какво означават CDMA и GSM стандарт за потребителя?

Смяната на телефони в GSM мрежи е много по-лесна, защото GSM операторите поставят информацията на своите клиенти на сменяема SIM карта. Извадете картата и я поставете в друг телефон. Също така, GSM операторите нямат пълен контрол върху телефона, който използвате. 

Това не е така при CDMA. Мрежови бели списъци се използват за проверка на абонатите. Това означава, че можете да сменяте телефони само с разрешението на оператора. 

3G CDMA мрежите или EV-DO обикновено не могат да извършват гласови повиквания и да предават данни едновременно. Съществува стандарт SV-DO, който може да направи това, но обикновено не е за предпочитане. От друга страна, всички 3G GSM мрежи могат да предават глас и данни едновременно.

Подобни публикации

  1. Преглед на Huawei Nova Y90
  2. Tecno Pova 2 с 7000 mAh батерия
  3. Приложенията за Android вече ще работят на всяко устройство
  4. Adidas представя безжични слушалки със светлинно зареждане
  5. Ревю на хартия за Huawei MatePad

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.