Каква е разликата между CDMA и GSM?

kakva e razlikata cdma i gsm

Ако ще купувате смартфон, ще срещнете много термини. Разликата между CDMA и GSM играе важна роля, особено при прехода към 5G.

Каква е разликата между CDMA и GSM? – CDMA и GSM, две основни технологии в мобилните телефони, представляват незаменима празнина. И така, какво означават CDMA и GSM, когато ги намалим до основно потребителско ниво и защо те имат значение?

Какво е CDMA и GSM?

CDMA, което е съкращението на термина множествен достъп с кодово разделение , и  GSM, което е съкращението на Global System for Mobile Communications, е съкращението на две стари радиосистеми, използвани в мобилните телефони. В това ръководство ще разгледаме по-отблизо какви разлики всъщност съществуват между двете технологии.

1G, 2G, 3G, 4G, 5G

Ако доставчиците на услуги говорят за номер с „G“ в края, този термин означава генериране на безжична технология. В резултат на това всяко поколение поддържа повече потребители и предлага по-добър трансфер на данни. Към този момент първото поколение бяха аналогови клетъчни телефони.

Когато превозвачите преминаха към 2G системата през 90-те години, те избираха между няколко конкурентни опции. Някои умряха, но CDMA и GSM оцеляха. smartfoni 2020 super barzi

GSM, CDMA, LTE и 5G-NR

Разделянето между CDMA и GSM завърши с LTE , което теоретично е 4G стандарт . Но разликите все още съществуват, тъй като телефоните все още трябва да имат достъп до 2G и 3G мрежи от по-старо поколение, особено по време на гласови разговори.

Дългосрочната еволюция с LTE или по-дълго се откроява като общоприетия 4G стандарт. По същия начин всички оператори ще използват един и същ 5G стандарт, който наричаме 5G-NR . Това може да звучи като глобална съвместимост, но не, не е така.

За да можем да говорим за глобална съвместимост, са ни необходими три основни неща:

– Използване на същата технология като говорене на същия език.

– Поддържане на същите честотни ленти.

– Предоставяне на разрешения по мрежата за задаване на правилния канал.

В света на 4G и 5G всички ще използват една и съща радио технология, но това не означава, че ще имат едни и същи канали, нито означава, че устройствата на други превозвачи ще могат да се използват изобщо.

Най-големият проблем обаче е съвместимостта на честотната лента. Превозвачите работят по различни радиоканали и каналът на един оператор може да не включва канали, използвани от други оператори. Например Galaxy S20 има шест различни варианта на международно ниво.

Да, това е по-сложно от стария 2G свят. Едно от предимствата на GSM е, че ако телефонът и операторът са свързани към стандарта и телефонът поддържа правилните канали, мрежата трябва да приеме телефона.

Това вече не е така. 

CDMA обикновено е често срещана технология в САЩ. Останалият свят използва GSM. CDMA е до голяма степен собственост на Qualcomm. samsung s20 fe 5g

Какви са разликите между CDMA и GSM?

CDMA и GSM са технологии за множествен достъп. Това дава възможност на хората да поставят множество телефонни разговори или интернет връзки в един радио канал. 

GSM излезе и преди. Това е  система за разделяне на времето . Търсенията се извършват последователно. Гласът ви се преобразува в цифрови данни с даден канал и времеви интервал. Отсрещната страна слуша зададения интервал от време и обединява обратно обаждането.

Всъщност шумът, създаден от GSM телефона, който поставяте до високоговорител, е причинен от системата за „разделяне на времето“, която споменахме. Това вече не съществува, защото новите технологии не използват системи за разделяне на времето.

CDMA изисква малко повече процесорна мощ. Това е кодова сплит система. Данните за всяко повикване се кодират с уникален ключ. След това всички обаждания се препращат наведнъж. Всеки приемник има уникален ключ за разделяне на комбинирания сигнал в индивидуалните им повиквания.

Тъй като кодовата част е по-силна и гъвкава технология, 3G GSM всъщност се основава на CMDA технология, наречена WCDMA или UMTS. WCDMA изисква по-големи канали от по-старите системи, но има по-голям капацитет за данни.

GSM всъщност е официалното име на 2G системата. От самото си създаване GSM еволюира по-бързо от CDMA. WCDMA се счита за 3G версията на GSM технологията. 

За да се ускорят още повече, бяха пуснати разширения, наречени HSPA, които ускоряват 3GPP и GSM мрежи, поне на теория до 42 Mbps. Междувременно CDMA мрежите са заседнали на 3.6 Mbps.

Какво означават CDMA и GSM стандарт за потребителя?

Смяната на телефони в GSM мрежи е много по-лесна, защото GSM операторите поставят информацията на своите клиенти на сменяема SIM карта. Извадете картата и я поставете в друг телефон. Също така, GSM операторите нямат пълен контрол върху телефона, който използвате. 

Това не е така при CDMA. Мрежови бели списъци се използват за проверка на абонатите. Това означава, че можете да сменяте телефони само с разрешението на оператора. 

3G CDMA мрежите или EV-DO обикновено не могат да извършват гласови повиквания и да предават данни едновременно. Съществува стандарт SV-DO, който може да направи това, но обикновено не е за предпочитане. От друга страна, всички 3G GSM мрежи могат да предават глас и данни едновременно.

Подобни публикации

  1. Операционната Система HarmonyOS 2 Пристига На Още 25 Телефона
  2. Huawei Mate V ще дойде с V-молив
  3. Опцията за изтриване на акаунт е задължителна в приложенията за iOS!
  4. iPhone 14 може да работи извън кутията с пропуск
  5. Нова актуализация за проблем с отключването на iPhone с Apple Watch!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.