Какво е изкуствен интелект? Как работи? Какво прави?izkustven,intelekt,chovechestvo

В това ръководство, което създадохме за вас, ще разгледаме по-подробно въпросите какво представлява изкуственият интелект, как работи изкуственият интелект и какво прави изкуственият интелект.

Какво представлява изкуственият интелект, който започнахме да чуваме често през последните години и кое не? В това ръководство, което създадохме за вас  , ще разгледаме по-подробно отговорите на въпросите как работи изкуственият интелект  и какво прави изкуственият интелект . Ето всички любопитни подробности по темата и не само!

Прочети Още: AMD срещу Intel: Кой процесор трябва да купите?

Какво е изкуствен интелект?

Изкуственият интелект, с най-краткото си определение, е технология, която позволява на машините да произвеждат решения на сложни проблеми като хората. Това име, въведено за пръв път през 1956 г., влезе в живота ни заедно с американеца Джон Маккарти. Този термин, който беше фокусиран върху ограничена област по онова време, представлява широка област днес, от автоматизация на роботизирани процеси до истинска роботика.

Според някои тази технология, за която се смята, че носи края на нашата планета, всъщност се използва активно във всяка точка от живота ни. И все пак, нека да запазим спектъра малко по-широк и да разгледаме по-отблизо въпросите, които имате предвид.

Изкуственият интелект се изследва основно в два различни класа като слаб, тесен или силен, т.е. общ .

Тесният изкуствен интелект е софтуер, който се фокусира върху конкретна задача, която можем да посочим като пример за софтуер, който активно използваме в ежедневието си, като например Siri. Те работят с кратки команди и тяхната зона на обслужване обикновено е тясна.

Общият изкуствен интелект, от друга страна, е софтуер, с който не сме запознати в ежедневието, но има обобщени познавателни способности на човека и те са фокусирани върху създаването на решения, когато се представя непозната задача.

Тестът на Тюринг, разработен от математика Алън Тюринг през 1950 г., се използва, за да се определи дали компютърът може да мисли като човек, въпреки че методът е противоречив.

Освен шегата, естеството на интелигентността, което се определя като способността да се учи, да се използва наученото и да се произвеждат нови решения от наученото, също се разделя на класове. Според Arend Hintze, асистент по интегрирана биология и компютърни науки и инженери в Мичиганския държавен университет, можем да класифицираме AI под 4 основни заглавия.

Какви са видовете изкуствен интелект?

 • Реактивни машини
 • Ограничена памет
 • Теория на ума
 • Самоосъзнаване

1. Реактивни машини

Шахматната програма на IBM Deep Blue , която победи световноизвестния шампион по шахмат Гари Каспаров през 1997 г. , е най-добрият пример. AI, който може да открива фигури на шахматната дъска и да прави прогнози, няма памет и не може да използва минали преживявания за бъдещи събития. Deep Blue, който може да анализира възможните движения на себе си и противника си и може да избере най-стратегическия ход, може да изчисли средно 540 хода в рамките на 3 минути от играч.

Миналата година приложението за игри AI Go на Google, което включва невронна мрежа AlphaGo и обучение за подсилване, също успя да победи Лий Садол, един от най-добрите играчи в света.

2. Ограничена памет

Този вид изкуствен интелект, който може да използва миналия опит за информиране на бъдещи решения, се използва широко в частните превозни средства. Тези превозни средства, които могат да сменят лентата, могат да използват ограничената информация, която съхраняват в паметта си, за да вземат правилни решения. ИИ с ограничена памет, като цифровите асистенти, не са в състояние да разговарят с нас часове наред, въпреки че могат да имат предвид няколко стъпки.

3. Теория на ума

Тази технология за изкуствен интелект, която може да разбира решенията и реакциите на хората, може да общува социално. Роботът R2-D2 от филма „Междузвездни войни“ е пример за този тип ИИ, който все още не е наличен.

4. Самосъзнание

AI системите в тази категория имат уникално усещане, те са в съзнание. Самосъзнаващите машини разбират текущото си състояние и могат да използват информацията, за да разберат какво чувстват другите. Ева от Ex Machina може да бъде дадена като пример за изкуствен интелект със самосъзнание.

Как работи изкуственият интелект?

Автоматизацията, която е най-широко използваният пример за изкуствен интелект в индустрията, е просто процесът на автоматично създаване на процес. Автоматизацията на роботизираните процеси може да бъде програмирана да изпълнява повтарящи се обеми, които обикновено се изпълняват от хората.

Машинното обучение е науката, която позволява на компютъра да действа без програмиране. Дълбокото обучение е подмножество на машинното обучение, което с много прости думи може да се разглежда като прогнозна аналитична автоматизация. Има три вида алгоритми за машинно обучение. Това са учене под наблюдение, учене без надзор и засилване на обучението, което може да даде обратна връзка на системата за ИИ.

Машинно зрение, с други думи машинно зрение, друго приложение за изкуствен интелект, улавя и анализира визуалната информация. Често в сравнение с човешкото око, машинното зрение не зависи от биологията и може да бъде програмирано да вижда през стените. Тези видове технологии се използват в голямо разнообразие от приложения, от идентификация на подпис до анализ на медицински изображения.

Обработката на естествения език (NLP) е обработка на човешки език и компютърен език посредством компютърна програма. Един от най-старите и най-известни примери за NLP е методът за откриване на спам, който разглежда темата и текста на имейла и решава дали е нежелана или не. Отново примери като превод на текст, анализ на емоции и разпознаване на реч могат да бъдат илюстрирани в НЛП.

Друг пример, върху който AI се фокусира, са роботи, които всички познавате. Има дори инженерна област, която се фокусира върху проектирането и производството на роботи. Често използвани от хората за изпълнение на задачи, които са постоянно трудни за изпълнение или изпълнение, роботите се използват от НАСА за транспортиране на големи обекти на поточни линии или в космоса за производство на автомобили. Въпреки че има повече хуманоидни машини, които идват на ум, когато говорим за роботи, тази технология, която има много голяма площ, съдържа много машини, големи и малки.

Какви са ползите от изкуствения интелект?

 • Промишленост
 • Здраве
 • Икономика
 • Логистиката
 • храна
 • Светът на бизнеса
 • Закон

Здравеопазването е едно от най-разпространените приложения на изкуствения интелект. Технологии за изкуствен интелект, използвани за подобряване на резултатите от пациентите и намаляване на разходите, се разработват, за да направят диагнозите по-добри и по-бързи от хората.

Светът на бизнеса е друга област, в която изкуственият интелект се използва широко. Автоматизацията, машинното обучение и роботите се използват в почти всички аспекти на света на бизнеса. Всъщност с Индустрия 4.0, посоката на която се насочва целият свят, тези технологии придобиват значение, което не може да се пренебрегне.

Друга област, в която изкуственият интелект излиза на преден план, е образованието. Използва се, за да направи образованието по-достъпно за учениците, да спести повече време за учителите и да осигури допълнителна подкрепа за последващите действия на учениците.

Финансите са друга област на изкуствения интелект, където броят на данните е голям. AI, прилаган за приложения за лични финанси като Mint или Turbo Tax, подпомага финансовите институции. Такива приложения могат да събират лични данни и да предоставят финансови съвети. Днес софтуерът се справя с по-голямата част от бизнеса на Уолстрийт.

Технологиите за изкуствен интелект, които се използват за намаляване на времето, прекарано в съвпадение на законите и документите в областта на правото, допринасят за по-доброто използване на времето и повишават ефективността.

И накрая, областта на производството, както често споменавахме в статията; Това е една от областите, в които изкуственият интелект се използва най-много. Технологиите за автоматизация и роботи, които често се използват при повтарящи се и автоматични работни места, където работната сила не е достатъчна, се подготвят да се превърнат в водеща роля в производството в бъдеще.

В обобщение можем ясно да видим, че изкуственият интелект има чудесно място в центъра на своето бъдеще, дори и да не знаем дали ще донесе края на света.

Подобни публикации

 1. Ерата на телефонните номера в WhatsApp приключва
 2. WhatsApp с нова функция която няма да имате нужда от преводач
 3. Нова функция идва в Instagram, която ще ви хареса много!
 4. Забравете заглавията: YouTube открива вашата музика без усилия!
 5. Популярната функция на Instagram идва в YouTube!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.