Какво е OIS и EIS? Какво прави? Кое е по добре?ois i eis

Какво представляват OIS и EIS, които напоследък започнахме да чуваме често на смартфоните? Какво прави? Кой е по-добър? Ето всички подробности, които се чудите!

Както знаете, технологията на камерите в смартфоните набра скорост през последните няколко години и технологиите за стабилизиране на изображението се превърнаха в един от градивните елементи на тези камери. Но какво представляват OIS и EIS, какво прави и кое е по-добро? В това ръководство ще разгледаме по-отблизо подробностите, които ви интересуват.

Какво е OIS и EIS?

Докато  OIS, което означава оптична стабилизация на изображението, у нас се нарича оптична стабилизация на изображението , електронната стабилизация на изображението ако EIS, което означава, че страната ни е известна като електронен стабилизатор на изображението. И двете функции се фокусират върху стабилизацията на изображението, както можете да разберете от името.

Прочети Още: Сравнение на Mi Band 6 срещу Mi Band 5: Заслужава ли си надстройката?

Какво представлява OIS (оптичен стабилизатор на изображението), какво прави?

OIS е хардуерно решение, което използва микроелектромеханичен системен жироскоп за откриване на движение и съответно регулиране на системата на камерата. Например, ако държите смартфона си и ръката ви се движи леко наляво, системата OIS разпознава това и леко премества камерата надясно.

OIS технологията не е евтина за внедряване и затова трябва да доплатите, за да я имате.

Какво е EIS (електронен стабилизатор на изображението), какво прави?

EIS има за цел да извърши работата на OIS технологията без никакъв физически хардуер, посредством софтуер. EIS използва вградени акселерометри вместо допълнителен хардуер за откриване на движения. След това софтуерът интерпретира това и подравнява всеки кадър един към друг. 

Какво е HIS (хибриден стабилизатор на изображението), какво прави?

Както подсказва името, HIS е комбинация от OIS и EIS технологии. Докато OIS осигурява основна хардуерна стабилизация, EIS се използва за изправяне на изстрела. Така че това е универсално, добро решение. По този начин можете да се възползвате от предимствата на двете технологии.

OIS срещу EIS: Кое е по-добро?

Ако трябва да изберете между OIS и EIS технологиите, OIS (оптична стабилизация на изображението) ще бъде много по-добър избор. Това ви помага да постигнете по-точно и по-успешно фиксиране от EIS, тъй като това е хардуерна технология.

И така, какво мислите за технологиите за стабилизиране на изображението? Смятате ли, че решенията в смартфоните са достатъчни или не? Не забравяйте да споделите мнението си по този въпрос с нас и другите ни читатели в раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Автоматично проследяване на съня с WatchOS 11!
  2. Научете как водата може да ремонтира вашия екран мигновено!
  3. Как да знаете часа, дори ако батерията ви е изтощена в iOS 18?
  4. Представена е VisionOS 2! Ето функциите
  5. Представен iOS 18: Вълнуващи функции!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.