Какво означават характеристиките на камерата на смартфоните?Какво означават характеристиките на камерата в бързо развиващите се смартфони? В това ръководство ще разгледаме по-отблизо любопитните подробности.Какво означават характеристиките на камерата на смартфоните? – Тъй като камерите на нашите смартфони, които държим със себе си в ежедневието си, стават все по-способни, жаргонът на техническата фотография продължава да излиза на преден план. В интерес на истината, докато производителите на смартфони продължават да се хвалят със спецификациите, много хора ще продължат да се чудят каква е цялата тази суматоха.

В това ръководство ще разгледаме по-подробно какво означават и какво правят някои от техническите подробности, които виждаме в списъка с технически спецификации на смартфоните.

Функции и значения на камерата в смартфоните!

Сега нека разгледаме по-отблизо какви са техническите подробности, които срещаме в смартфоните и какво означават те.

1- Стойност на блендата / f

Блендата , заедно със скоростта на затвора и ISO, образуват един от трите крака на триъгълника на експозицията. По принцип това изразява колко широка е дупката пред обектива, следователно колко светлина позволява. 

Скоростта на затвора измерва колко дълго светлината може да удря сензора , докато  ISO показва колко чувствителен е сензорът към светлината.

Разбира се, тук има още едно малко разграничение. Скоростта на затвора се основава на интуитивна измервателна система за части от секундата. Блендата се измерва по f-stop начин, като f / 1.6 f / 11 или f / 22 . За да стане нещата по-объркващи, диафрагмата няма линейна скала: измерванията на f-stop са логаритмични.

С други думи, превключването от f / 4 на f / 2 не удвоява количеството светлина, постъпващо в камерата, а го утроява. За да удвоите количеството светлина, трябва да превключите на f / 2.8. За да обобщим, ако стойността f намалява, изображенията стават по-ярки, ако се покачват, изображенията стават по-тъмни.

– Колкото по-ниска е стойността f, толкова по-голяма е ширината на отвора.

– По-широката бленда ви позволява да правите по-добри снимки при по-ниска осветеност. 

– f-stop се изчислява от действителното фокусно разстояние на обектива. Например, телефото обективът на iPhone 11 Pro е 52-милиметров сензор за фокусно разстояние при бленда f / 2. Това означава, че светлината ще премине през отвора с ширина 1 инч.

Както можете да видите, нещата вече са объркани с много, но тъй като смартфоните вече имат обективи с фиксирана бленда, не е нужно да ги разбирате напълно, за да ги използвате ефективно. С други думи, ще бъде достатъчно да натиснете бутона на затвора в автоматични настройки.

Ако обаче ще използвате професионален софтуер за камера на вашия смартфон или ако искате да правите по-качествени снимки, ще бъде във ваша полза да ги знаете. Сега да продължим със следващия елемент.huawei cp

2- Резолюция / MP

Разделителната способност е термин, който хората често използват, когато говорят за снимки, а понякога и неправилно разпръснати наоколо. Тази концепция не е толкова черно-бяла, колкото броят на пикселите в изображението. 

Извикването на изображения, съдържащи голям брой мегапиксели с висока разделителна способност, е удобна, но понякога неправилна стъпка. Тъй като разделителната способност надхвърля броя на пикселите в изображението,  би било по-подходящо да го наречем разделителна способност или плътност на пикселите .

Техническите компании обичат да използват голям брой и добре звучащи думи в своите реклами или други маркетингови области. Същото важи и за производителите на фотоапарати. 

Във всеки сензор за цифрова камера има малки, много малки фотосайтове  . Всеки от тях е сензор за един пиксел. Когато светлината удари фотосайт, той определя какъв цвят трябва да бъде този пиксел. 

Очевидно, за да получите изображение с висока разделителна способност, ви трябват много фотоцити. Например, милион фотосайтове ще ви дадат милион пиксела или мегапиксел. Това означава, че изображенията с 20 MP камера се заснемат с двадесет милиона снимки.

През последните няколко години технологията дойде по-далеч от всякога, което позволява повече фотосайтове да се поберат в сензор от всякога. И все пак това имаше своите плюсове и минуси.

Колкото повече мегапиксели има датчикът, толкова по-голямо изображение може да създаде. Това е особено добре за тези, които искат ясни подробности. От друга страна, това се отразява неблагоприятно на ефективността при слаба светлина. Тъй като размерът на сензора не се променя, всяка от 20 MP и 50 MP камери ще получи същото количество светлина. В този случай всеки фотосайт в 20 MP сензор получава два пъти повече светлина, отколкото в 50 MP сензор.

Разбира се, високите мегапиксели означават и голям размер на файла. Например, 20 MP изображение, направено с DSLR, обикновено заема 25 MB, но 50 MP изображение взема 60 MB. Това означава, че и двамата се нуждаете от повече място за съхранение и повече обработваща мощност, за да ги организирате ефективно.huawei mate 40

3- Фокусно разстояние

Във фотографията използваме фокусното разстояние като основен дескриптор на лещите. Това е разстоянието между задния възел и фокусната точка на обектива, тъй като обективът е фокусиран в безкрайност. Почти винаги се изчислява в mm. 

Ако всичко това звучи твърде сложно, не се притеснявайте. По принцип не е нужно да разбирате задълбочено как се измерва фокусното разстояние, за да правите добри снимки.

Най-важната причина да се използва фокусното разстояние при определяне на лещите е да се определи зрителното поле на тази леща  . Лещите обикновено имат фокусно разстояние между 14 мм и 600 мм, с някои изключения. Колкото по-малко е разстоянието, толкова по-широко е зрителното поле  . И обратно, колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-тясно е зрителното поле . 

Накратко казано, фокусното разстояние на човешкото око е между 40 mm и 58 mm. Това се нарича нормално фокусно разстояние . Трудно е да се измери директно, защото обективите на камерата не са перфектна реплика на очите ни.

Всяка леща, чието фокусно разстояние е по-кратко от нормалното фокусно разстояние, се нарича широкоъгълна леща . Обектите на изображението ще изглеждат по-малки от това, което виждате с очите си.

Всеки обектив, чието фокусно разстояние е по-дълго от нормалното му фокусно разстояние, се нарича телеобектив . Обектите на изображението ще изглеждат по-големи от това, което виждате с очите си.

4- Размер на сензора

По принцип сензорите на камерата се предлагат в различни размери. Например сензорът в смартфон ще бъде много по-малък от DSLR камерата. 

Sensor Size наистина казва физическия размер на сензора, както можете да разберете от името. Най-общо казано, колкото по-голям е размерът на сензора, толкова по-високо е качеството, но разликата не винаги е толкова ясна.

Освен ако не снимате при много специални условия, няма да е лесно да разберете ясно разликата.sony xperia 5

5- Оптично увеличение / цифрово увеличение

Мащабиране или мащабиране е малко по-сложно, отколкото бихте могли да чуете в рекламните кампании.

Всъщност, ако кажем, че няма такова нещо като увеличение. Както и да е, нека не се бъркаме. 

Накратко, растежът на лещите е функция на фокусното разстояние и полученото зрително поле.

Сензорът с по-малко фокусно разстояние има по-малко зрително поле, както обяснихме по-горе. Това прави отдалечените обекти да изглеждат по-близо, по-големи, отколкото биха имали с обектив с по-кратко фокусно разстояние.

Увеличението обикновено стана популярно сред компактните фотоапарати. Първоначално това е съотношението между най-краткото и най-голямото фокусно разстояние на обектива. С други думи, 10 mm – 100 mm обектив означава 10x увеличение, докато 25 mm – 100 mm обектив означава 4x увеличение.

Производителите на смартфони обаче използват този термин малко по-различно. Например, 1x увеличение в iPhone 11 Pro се счита за основното зрително поле. Ако искате да превключите на широкоъгълен, това се нарича 0,5x увеличение.

Оптично увеличение е, когато физическите свойства на лещата всъщност увеличават отдалечения обект. Например, телескопът също използва технология за оптично увеличение. Ако погледнете Луната през телескоп, тя изглежда по-голяма, но няма загуба в качеството.

Както вече споменахме, мащабирането е мъглява и двусмислена концепция. Digital Zoom се възползва напълно от тази несигурност. По принцип цифровото увеличение увеличава изображението и го прави да изглежда по-близо. Освен оптично увеличение, тук няма физическо събитие и има загуба в качеството на изображението.

С други думи, оптичното увеличение увеличава изображението без загуби, докато цифровото увеличение намалява качеството на изображението. Колкото по-голямо е увеличението, толкова по-ниско е качеството на изображението.

Подобни публикации

  1. Зареждане на ваучер А1 с смс
  2. Как да изпратя ваучер на А1?
  3. Какво е Powerbank? Какво прави?
  4. Mcdodo представя нов аксесоар за зареждане в Cyberpunk дизайн
  5. Увеличаващ се брой компании срещу Apple

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.