Камера или смартфон? Кой да предпочетеш?huaweip40vsp40pro

Днес смартфоните могат да заснемат изображения поне толкова добре, колкото професионалните камери. Но това е камера или смартфон?

С навлизането в 2021 г. пазарът на компактни фотоапарати изглежда все още има жизнена структура. От друга страна, тя е значително по-различна от преди. В интерес на истината смартфоните, притежавани от почти всеки, могат да заснемат изображения поне толкова успешни, колкото професионалните камери. Всъщност въвеждането на софтуер понякога отвежда този опит много по-далеч. В тази статия сме тук със сравнение между камера и смартфон.

Прочети Още: Как да преведа текст на снимка с Google Translate?

Продажбите на професионални фотоапарати по света отдавна намаляват. Това едва ли е изненадващо, тъй като смартфоните действат като камери за много хора. Но как стигнахме до този момент и колко още може да се износва пазара на компактни камери?

Или просто да попитаме: Остава ли днес някаква причина да изберете професионален фотоапарат?

Камера срещу смартфон: Коя трябва да купите?

Да приемем, че ви харесва да правите снимки и сте искали да направите хобито си още една крачка напред. Имате пари на ръка и ще похарчите тези пари за професионалната камера или ще замените смартфона си с устройство с по-висок модел. Може да не сте сигурни кой е прав.

Това е нормално.

През последното десетилетие хардуерът на камерата в смартфоните се промени драстично и поддръжката на изкуствен интелект влезе в игра. В интерес на истината сензорите и лещите се подобриха допълнително с последователни модели смартфони и докато броят на пикселите се увеличи, блендата се увеличи значително. Използвана е и компютърна фотография за преодоляване на трудностите при използването на относително малки сензори.

Вече ги познавате, защото производителите не се поколебаха да обяснят тези подробности тук и там, за да пуснат на пазара новите си модели.

Където камерите са по-добри от смартфоните!

Смартфоните имат голямо предимство в това, че са винаги с вас. И все пак докъде могат да стигнат тези устройства при преоформянето на пазара на камери? Сега нека се докоснем до областите, в които професионалните камери са по-добри от смартфоните.

1. Софтуер и физика

Да, камерите за смартфони и изчислителната фотография предлагат ефективност. Всъщност повечето устройства получават поддръжка и от софтуер и изкуствен интелект. От друга страна, цифровите трикове и манипулации не са толкова добри, за да се възползват от светлината и физиката.

Повечето смартфони използват обективи с пълнокадрово зрително поле с приблизително 28 мм . Някои имат малко по-широка втора леща , обикновено около 15 мм . При топ моделите можете да попаднете на телеобектив с приблизително 50- милиметров обектив.

Почти всички камери на смартфони остават заседнали на една-единствена бленда. Това ви дава ограничен контрол върху основен елемент на експозиция. 

2. Размазване на преден план

Всеки смартфон може да направи снимка на цвете. Смартфоните обаче нямат едно нещо:

Размазване на преден план.

Смартфоните са изминали дълъг път в така наречената фотография в портретен стил. Това е техника, използвана за размазване на фона.

Но това не е на преден план.

Това е едно от онези преживявания, които липсват на камерите на смартфоните. Например, ако искате да включите лист пред цветето в рамката, ще видите, че листът е на фокус и цветето ще стане размазано. От друга страна, да, не това сте искали.

3. Портрет режим

Също така казахме в горната статия, че смартфоните са изминали дълъг път в портретен режим. Всъщност много хора дори не могат да разберат разликите между портретите, направени със смартфони или професионални камери, защото разликите често се крият в детайлите.

Можем да мислим, че смартфоните ще бъдат много по-успешни в това отношение през следващите години. Засега и в близко бъдеще предвиждаме професионалните камери да са по-добри. Софтуерът, AI и изчислителната мощност могат да направят много в този момент, но те са безпомощни срещу добрия обектив и физиката. 

Така или иначе, камерите за смартфони са идеални за ежедневни потребители. С течение на времето те са постигнали значителен напредък и ще продължат да бъдат по-успешни през следващите години. Въпреки всичките им недостатъци, те могат да направят страхотни снимки и да заснемат кадри, които ще оставят устата ни отворена.

И все пак има ограничения за това какво могат да направят и те все още не могат да доставят някои преживявания.

И така, какво мислите по този въпрос? Смятате ли, че смартфоните могат да заменят професионалните камери в близко бъдеще? Не забравяйте да споделите мнението си по темата с нас и другите ни читатели в раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Преглед на MSI Summit E14 Flip Evo: Най-доброто изживяване
  2. Характеристика и цена на таблет MatePad 11.5 HUAWEI
  3. Пуснат смарт часовник Amazfit Pop 3R
  4. Преглед на Huawei Watch 4 Pro
  5. Нови подробности за Mac със сензорен екран на Apple!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.