Камера или смартфон? Кой да предпочетеш?

huaweip40vsp40pro

Днес смартфоните могат да заснемат изображения поне толкова добре, колкото професионалните камери. Но това е камера или смартфон?

С навлизането в 2021 г. пазарът на компактни фотоапарати изглежда все още има жизнена структура. От друга страна, тя е значително по-различна от преди. В интерес на истината смартфоните, притежавани от почти всеки, могат да заснемат изображения поне толкова успешни, колкото професионалните камери. Всъщност въвеждането на софтуер понякога отвежда този опит много по-далеч. В тази статия сме тук със сравнение между камера и смартфон.

Прочети Още: Как да преведа текст на снимка с Google Translate?

Продажбите на професионални фотоапарати по света отдавна намаляват. Това едва ли е изненадващо, тъй като смартфоните действат като камери за много хора. Но как стигнахме до този момент и колко още може да се износва пазара на компактни камери?

Или просто да попитаме: Остава ли днес някаква причина да изберете професионален фотоапарат?

Камера срещу смартфон: Коя трябва да купите?

Да приемем, че ви харесва да правите снимки и сте искали да направите хобито си още една крачка напред. Имате пари на ръка и ще похарчите тези пари за професионалната камера или ще замените смартфона си с устройство с по-висок модел. Може да не сте сигурни кой е прав.

Това е нормално.

През последното десетилетие хардуерът на камерата в смартфоните се промени драстично и поддръжката на изкуствен интелект влезе в игра. В интерес на истината сензорите и лещите се подобриха допълнително с последователни модели смартфони и докато броят на пикселите се увеличи, блендата се увеличи значително. Използвана е и компютърна фотография за преодоляване на трудностите при използването на относително малки сензори.

Вече ги познавате, защото производителите не се поколебаха да обяснят тези подробности тук и там, за да пуснат на пазара новите си модели.

Където камерите са по-добри от смартфоните!

Смартфоните имат голямо предимство в това, че са винаги с вас. И все пак докъде могат да стигнат тези устройства при преоформянето на пазара на камери? Сега нека се докоснем до областите, в които професионалните камери са по-добри от смартфоните.

1. Софтуер и физика

Да, камерите за смартфони и изчислителната фотография предлагат ефективност. Всъщност повечето устройства получават поддръжка и от софтуер и изкуствен интелект. От друга страна, цифровите трикове и манипулации не са толкова добри, за да се възползват от светлината и физиката.

Повечето смартфони използват обективи с пълнокадрово зрително поле с приблизително 28 мм . Някои имат малко по-широка втора леща , обикновено около 15 мм . При топ моделите можете да попаднете на телеобектив с приблизително 50- милиметров обектив.

Почти всички камери на смартфони остават заседнали на една-единствена бленда. Това ви дава ограничен контрол върху основен елемент на експозиция. 

2. Размазване на преден план

Всеки смартфон може да направи снимка на цвете. Смартфоните обаче нямат едно нещо:

Размазване на преден план.

Смартфоните са изминали дълъг път в така наречената фотография в портретен стил. Това е техника, използвана за размазване на фона.

Но това не е на преден план.

Това е едно от онези преживявания, които липсват на камерите на смартфоните. Например, ако искате да включите лист пред цветето в рамката, ще видите, че листът е на фокус и цветето ще стане размазано. От друга страна, да, не това сте искали.

3. Портрет режим

Също така казахме в горната статия, че смартфоните са изминали дълъг път в портретен режим. Всъщност много хора дори не могат да разберат разликите между портретите, направени със смартфони или професионални камери, защото разликите често се крият в детайлите.

Можем да мислим, че смартфоните ще бъдат много по-успешни в това отношение през следващите години. Засега и в близко бъдеще предвиждаме професионалните камери да са по-добри. Софтуерът, AI и изчислителната мощност могат да направят много в този момент, но те са безпомощни срещу добрия обектив и физиката. 

Така или иначе, камерите за смартфони са идеални за ежедневни потребители. С течение на времето те са постигнали значителен напредък и ще продължат да бъдат по-успешни през следващите години. Въпреки всичките им недостатъци, те могат да направят страхотни снимки и да заснемат кадри, които ще оставят устата ни отворена.

И все пак има ограничения за това какво могат да направят и те все още не могат да доставят някои преживявания.

И така, какво мислите по този въпрос? Смятате ли, че смартфоните могат да заменят професионалните камери в близко бъдеще? Не забравяйте да споделите мнението си по темата с нас и другите ни читатели в раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Какво е дънна платка, какво прави дънната платка?
  2. MacBook Pro с процесор M2 не е устойчив на топлина
  3. Sony работи върху 100MP сензор за смартфони от средния сегмент
  4. Първите подробности за iOS 16 пристигнаха
  5. Новите микрочип контролери показват, че 200TB SSD дискове вече не са мечта

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.