Китайският орбитален апарат завърши сканирането на цялата повърхност на Марсmars kitay

Китайският орбитален апарат завърши заснемането на цялата повърхност на Марс. Ето всички подробности за мисията Tienwen-1!

Китайската национална космическа администрация (CNSA) обяви тази седмица, че орбиталният апарат Tianwen-1 е завършил заснемането на цялата повърхност на Марс. Орбиталният апарат, който пътува до Марс с марсохода Zhurong , достигна Марс през февруари 2021 г. и събираше изображения на повърхността на планетата като част от глобален проект.

По време на престоя си на червената планета орбиталният апарат Tianwen-1 обиколи планетата 1344 пъти и направи наблюдения с научни инструменти като камери, магнитометри, спектрометри и радар. Превозното средство е работило 706 дни и през това време CNSA казва, че е заснело цялата повърхност с камерата със средна разделителна способност.

Изображенията, събрани от орбиталния апарат, бяха споделени в Twitter от космическия журналист Андрю Джоунс и показват различни изгледи на повърхността на червената планета от орбита, включително ударни кратери и други характеристики на терена.

Прочети Още: MacBook Pro с процесор M2 не е устойчив на топлина

Подробности за мисията Tianwen-1

Мисията Tianwen-1 се състои от три части. Орбиталният апарат, който направи тези изображения, е марсоходът Zhurong и спускаем апарат, който извежда марсохода на повърхността. Междувременно марсоходът е изминал около 2000 метра през планетата в района на Utopia Planitia , но този регион става все по-студен, така че марсоходът беше поставен в режим на заспиване през май и ще бъде активиран отново през декември , когато температурите се покачат.

И марсоходът, и орбиталният апарат вече са изпълнили основните си мисии, но ще продължат да се използват за бъдещи изследвания, тъй като и двата все още работят. Досега са събрани повече от 1 TB данни , включително орбитални данни, споделени с други космически агенции като CNSA, NASA и Европейската космическа агенция (ESA).

Подобни публикации

  1. Най-подобната на Земята планета „Титан“ е забелязана
  2. Откриха планета, 8 пъти по-голяма от Юпитер
  3. Капсула Orion прави снимки на повърхността на Луната
  4. Японската мисия за кацане на Луната се провали
  5. Колко хора живеят в света?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.