Китайският орбитален апарат завърши сканирането на цялата повърхност на Марс

mars kitay

Китайският орбитален апарат завърши заснемането на цялата повърхност на Марс. Ето всички подробности за мисията Tienwen-1!

Китайската национална космическа администрация (CNSA) обяви тази седмица, че орбиталният апарат Tianwen-1 е завършил заснемането на цялата повърхност на Марс. Орбиталният апарат, който пътува до Марс с марсохода Zhurong , достигна Марс през февруари 2021 г. и събираше изображения на повърхността на планетата като част от глобален проект.

По време на престоя си на червената планета орбиталният апарат Tianwen-1 обиколи планетата 1344 пъти и направи наблюдения с научни инструменти като камери, магнитометри, спектрометри и радар. Превозното средство е работило 706 дни и през това време CNSA казва, че е заснело цялата повърхност с камерата със средна разделителна способност.

Изображенията, събрани от орбиталния апарат, бяха споделени в Twitter от космическия журналист Андрю Джоунс и показват различни изгледи на повърхността на червената планета от орбита, включително ударни кратери и други характеристики на терена.

Прочети Още: MacBook Pro с процесор M2 не е устойчив на топлина

Подробности за мисията Tianwen-1

Мисията Tianwen-1 се състои от три части. Орбиталният апарат, който направи тези изображения, е марсоходът Zhurong и спускаем апарат, който извежда марсохода на повърхността. Междувременно марсоходът е изминал около 2000 метра през планетата в района на Utopia Planitia , но този регион става все по-студен, така че марсоходът беше поставен в режим на заспиване през май и ще бъде активиран отново през декември , когато температурите се покачат.

И марсоходът, и орбиталният апарат вече са изпълнили основните си мисии, но ще продължат да се използват за бъдещи изследвания, тъй като и двата все още работят. Досега са събрани повече от 1 TB данни , включително орбитални данни, споделени с други космически агенции като CNSA, NASA и Европейската космическа агенция (ESA).

Подобни публикации

  1. Учените откриха: Ето го плашещото създание в дълбините на океана
  2. Днес 99% от световното население ще има дневна светлина едновременно
  3. Астероид, по-мощен от атомна бомба, се приближава към Земята
  4. НАСА представя нова ракета, по-голяма от Статуята на свободата
  5. Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей поставя нов рекорд

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.