Създава се квантов компютър за 100 милиона долараkvantov kompyutar za 100 milyona dolar

Създава се квантов компютър за 100 милиона долара: Ето какви са характеристиките му!

Стартиращата компания за квантови изчисления Pasqal има за цел да изгради невероятен квантов компютър с инвестиция от 100 милиона долара. Ето подробностите! Pasqal, базирана в Париж стартираща компания за квантови изчисления , обяви днес, че е завършила кръг от финансиране от серия B на стойност 100 милиона долара от сингапурския Temasek. В допълнение към Temasek, съществуващите инвеститори Quantonation, Defence Innovation Fund, Daphni и Eni Next, както и новите инвеститори European Innovation Council (EIC) Fund, Wa’ed Ventures и Bpifrance (чрез Big Venture Fund) също участваха в този кръг.

Основана в началото на 2019 г., това, което прави Pasqal да се откроява във все по-пренаселеното поле на инициативи за квантово изчисление, са обещанията на компанията за квантово изчисление с неутрален атом. Това е сравнително нов и потенциално променящ играта подход за изграждане на квантови процесори. Вместо уловени йони (като IonQ) или свръхпроводящи квантови компютри (като IBM), квантовите процесори с неутрален атом използват лазери , за да задържат атомите на място с оптична пинсета .

Както можете да си представите, изграждането на технология за улавяне на единичен атом е създало свои собствени предизвикателства, но това вече е най-вече решен проблем. Предимството тук е, че когато можете да направите това със стотици атоми наведнъж, можете да създадете както много плътна qubit матрица, така и матрица, която можете да смесвате в 3D пространство, както е необходимо за даден алгоритъм, използвайки холографски методи, и всичко това се случва при стайна температура.

Това прави тези машини по-скоро подобни на Field Programmable Gate Arrays (FPGA), отколкото на традиционните квантови процесори. Можете да намерите по-подробна статия на Pasqal за този процес тук . Трябва също да се отбележи, че Ален Аспект, който спечели Нобелова награда през 2022 г. за работата си върху квантовото заплитане, е един от партньорите-основатели на Паскал.

Разликата на квантовия компютър на Паскал от другите

Както каза съоснователят и главен изпълнителен директор на Pasqal Жорж-Оливие Реймонд , компанията вече е демонстрирала, че може да контролира повече от 300 атома наведнъж. Georges-Olivier Reymond отбеляза, че кубитите са подобни на базираните на йони кубити по своето време на кохерентност и прецизност, но тази гъвкавост и способност за опаковане на тези атоми в много плътен масив, само с няколко микрона между кубитите, може да даде предимство на тази технология .

Реймънд отбеляза, че някои от тези възможности вече са налични, като екипът работи за изграждането на системата за квантово управление, така че да могат да започнат да прилагат квантови алгоритми. Той заяви, че въпреки че има нови инициативи, фокусирани върху създаването на хардуер за квантов контрол, нито една от тях не е оптимизирана за неутрални атоми, така че компанията реши да изгради своя собствена система.

Очевидно екипът на Pasqal е много оптимистично настроен за своята система и Реймънд вярва, че екипът ще може да демонстрира „квантовото бизнес предимство“ на потенциални клиенти през 2024 г. Той вярва, че това ще изисква система от 200 до 300 кубита .

Подобни публикации

  1. Как да прехвърля данни от стар iPhone към нов iPhone?
  2. Как да инсталирате безплатен Windows 11?
  3. Пуснато приложението Vision Pro на TikTok
  4. Миграцията на потребителите на телефони с Android към iPhone
  5. Лаптоп с подвижен екран идва от Lenovo!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.