Можете ли да убиете коронавируса с UV светлина?

Възможно ли е да се убие коронавирусът с UV светлина? Разгледахме го от различни аспекти.

Слуховете, циркулиращи в социалните мрежи, казват, че можете да се борите с коронавируса с помощта на UV светлина. И така, вярно ли е това?

Ултравията убива ли коронавируса?

Има много валидирани методи за справяне с новия тип коронавирус, известен също като Covid-19 . Например можете да си миете ръцете често с вода и сапун и да спрете да държите ръцете си към лицето си. И така, UV Light е един от тези методи?

Не на Дан Арнолд , който работи с UV Light Technology . 

„Можете буквално да ядосате хората.“

В днешно време слухът, че можете да дезинфекцирате кожата, дрехите и други предмети с помощта на UV светлина, стана доста популярен в интернет. Всъщност е известно, че студентите в университет в Тайланд са изградили UV тунел, в който могат да ходят, за да се дезинфекцират.

И така, това ли е добър начин да се предпазите от Covid-19?

Казано накратко, не. Ето причината.slantseto shte naddeli radiatsiata

Слънчевата светлина съдържа три вида UV.

Първият от тях е UVA . Това може да достигне дълбоко в кожата. Той има много ефекти, от стареене на бръчки до петна. Друг е UVB . Това може да увреди ДНК, което води до слънчево изгаряне и в крайна сметка рак на кожата. Някои изследвания подчертават, че тези ефекти се отнасят и за UVA.

Съществува и трети тип UVC . Това е относително несигурната част от моя спектър. Състои се от по-къса и по-енергична дължина на светлината. Той е много успешен при унищожаването на генетичен материал както при хора, така и при вирусни частици. За щастие е малко вероятно да се сблъскате с това, тъй като то се филтрира в озоновия слой, преди да влезе в атмосферата.

Или поне докато учените не открият, че могат да използват UVC за унищожаване на микроорганизми.

Въпреки че не е известно как UVC има ефект върху Covid-19, е установено, че е ефективен при други видове коронавирус като SARS. Радиацията разлага генетичния материал и предотвратява клонирането на вирусни частици.

Има обаче голямо предупреждение.

„UVC е наистина лош. Не бива да се излагате на него. Отнема часове, за да получите слънчево изгаряне с UVB, но секунди с UVC.“

Така че UVA и UVB могат да бъдат ефективни?

При проучвания върху ТОРС вирусът е бил изложен на UVA светлина в продължение на 15 минути. Беше забелязано обаче, че няма ефект в този процес. UVB светлината обаче не беше включена в изследването.

Подобни публикации

  1. Първи в света: Одобрена ваксина срещу коронавирус без игла!
  2. Сигнал за мистериозен нов вирус в Аржентина
  3. САЩ обявяват извънредно положение заради маймунската шарка
  4. Какво е BCAA, какво прави?
  5. Супер заразният вариант Omicron плаши учените

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.