Можете ли да убиете коронавируса с UV светлина?

Възможно ли е да се убие коронавирусът с UV светлина? Разгледахме го от различни аспекти.

Слуховете, циркулиращи в социалните мрежи, казват, че можете да се борите с коронавируса с помощта на UV светлина. И така, вярно ли е това?

Ултравията убива ли коронавируса?

Има много валидирани методи за справяне с новия тип коронавирус, известен също като Covid-19 . Например можете да си миете ръцете често с вода и сапун и да спрете да държите ръцете си към лицето си. И така, UV Light е един от тези методи?

Не на Дан Арнолд , който работи с UV Light Technology . 

„Можете буквално да ядосате хората.“

В днешно време слухът, че можете да дезинфекцирате кожата, дрехите и други предмети с помощта на UV светлина, стана доста популярен в интернет. Всъщност е известно, че студентите в университет в Тайланд са изградили UV тунел, в който могат да ходят, за да се дезинфекцират.

И така, това ли е добър начин да се предпазите от Covid-19?

Казано накратко, не. Ето причината.slantseto shte naddeli radiatsiata

Слънчевата светлина съдържа три вида UV.

Първият от тях е UVA . Това може да достигне дълбоко в кожата. Той има много ефекти, от стареене на бръчки до петна. Друг е UVB . Това може да увреди ДНК, което води до слънчево изгаряне и в крайна сметка рак на кожата. Някои изследвания подчертават, че тези ефекти се отнасят и за UVA.

Съществува и трети тип UVC . Това е относително несигурната част от моя спектър. Състои се от по-къса и по-енергична дължина на светлината. Той е много успешен при унищожаването на генетичен материал както при хора, така и при вирусни частици. За щастие е малко вероятно да се сблъскате с това, тъй като то се филтрира в озоновия слой, преди да влезе в атмосферата.

Или поне докато учените не открият, че могат да използват UVC за унищожаване на микроорганизми.

Въпреки че не е известно как UVC има ефект върху Covid-19, е установено, че е ефективен при други видове коронавирус като SARS. Радиацията разлага генетичния материал и предотвратява клонирането на вирусни частици.

Има обаче голямо предупреждение.

„UVC е наистина лош. Не бива да се излагате на него. Отнема часове, за да получите слънчево изгаряне с UVB, но секунди с UVC.“

Така че UVA и UVB могат да бъдат ефективни?

При проучвания върху ТОРС вирусът е бил изложен на UVA светлина в продължение на 15 минути. Беше забелязано обаче, че няма ефект в този процес. UVB светлината обаче не беше включена в изследването.

Подобни публикации

  1. Германия няма да вземе тези, които имат ваксината Turkovac!
  2. Защитава ли ваксината TURKOVAC срещу Omicron?
  3. Комбинация от грип и коронавирус Случай с Flurona се появи в Израел!
  4. Колко ефективен е TURKOVAC при Delta Variant?
  5. Астмата предотвратява развитието на мозъчен тумор

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.