Ръководство за закупуване на монитора за геймъра: за какво трябва да внимавате?

Ако ще закупите нов игрален монитор, но не сте сигурни какво да търсите, ние сме тук с Ръководството за закупуване на монитора на играча.

Ръководство за закупуване на геймърски монитор – Ако има нещо, което геймърите обичат поне толкова, колкото игрите, това несъмнено ще бъдат геймърски монитори. Можете да срещнете разговор за забавяне, панели, честота на опресняване и резолюции почти навсякъде. Също така да, признаваме, че тази странна терминология в началото може да изглежда сложна и объркваща.

В това ръководство, което създадохме за вас, ще разгледаме по-подробно технологиите, лежащи в основата на мониторите на плейърите, и ще обясним как те формират вашето игрово изживяване. rog swift pg259qnr

Какво трябва да помислите, когато купувате монитор за игри?

Що се отнася до процесори, дънни платки или графични процесори, вашият избор обикновено зависи от вашия бюджет, но мониторите са малко по-различни. В резултат на това те ви осигуряват визуално изживяване и мненията на всички се различават по отношение на визуалното преживяване. Всъщност графичният процесор, който имате, и дори играта, която ще играете, могат да повлияят на избора на монитора ви. 

Имайки предвид всичко това, нека се потопим дълбоко в мониторните технологии.

Каква е честотата на опресняване (Hz)? Какво прави?

Накратко, честотата на опресняване е фактор, който определя колко бързо могат да се променят изображенията на вашия монитор.

Да, дори и в тази ера на технологиите, видеоклиповете все още се състоят от поредица от неподвижни изображения, които се сменят супер бързо. Скоростта на промяна на изображението на екрана се измерва в херци (Hz) . Например, ако имате монитор от 120 Hz, екранът ви може да се опреснява 120 пъти в секунда.

Много монитори, които се продават днес, имат честота на опресняване на екрана от 60Hz като стандарт, но за вашите пари можете да получите 120Hz, 144Hz, 240Hz или по-висока.

Казано накратко, колкото по-висока е честотата на опресняване на екрана, толкова по-гладко ще бъде вашето игрово изживяване, ако приемем, че графичната карта е готова за тази задача. С увеличаването на честотата на опресняване на екрана преходите стават по-леки и плавни.

Какво е G-Sync и FreeSync? Какво прави?

FreeSync от страна на AMD и G-Sync на Nvidia са един от термините, които ще срещнете в някои случаи. Накратко казано, тези две технологии всъщност служат на едни и същи цели, но имената им са различни. Целта на двете технологии е да изравнят честотата на опресняване на монитора и графичната карта, за да осигурят по-плавен дисплей.

Ако видеокартата обработва повече кадри, отколкото мониторът може да покаже, тогава ще имате проблем, наречен разкъсване на екрана . Това е име, дадено на текущото изображение и следващите изображения, които се показват едновременно на екрана. 

Следователно и двете технологии са страхотни, но за това се нуждаете от съвместима графична карта. Ако използвате графична карта Nvidia GeForce, ще бъде полезно да изберете монитор с G-Sync, ако използвате графична карта AMD Radeon, изберете монитор с технологията FreeSync. 

Какво е времето за забавяне? Какво прави?

Както можете да видите от горните елементи, честотата на опресняване на екрана е важна част от голямото уравнение. И все пак това не е единственият фактор, който трябва да се има предвид.

Един от важните фактори в мониторите се нарича Delay Time . Това представлява времето между обработка на видеосигнал на монитора и неговото показване. В повечето случаи се измерва в милисекунди (ms) . Ниската латентност е полезна, особено ако ще играете конкурентни игри онлайн.

Накратко, колкото по-ниска е латентността, толкова по-добре.samsung qled

Какво представляват TN, IPS, VA панелите? Какво прави?

При закупуване на нов монитор ще срещнете различни видове панели. Нека продължим с другите две, тъй като обикновено ви препоръчваме да деактивирате VA. Тъй като тази тема е малко по-сложна, имаме друга статия, която я обяснява в дълбочина. Можете да се свържете с него от връзката по-долу, но ще бъде полезно да имате кратко резюме в този раздел.

TN панелите обикновено предлагат много по-ниска латентност, но имат проблеми с блед цвят под различни ъгли. Така че, ако погледнете монитора отляво или отдясно, ще видите, че някои цветове са обърнати. IPS се справя с този проблем, но за IPS панел с ниска латентност ще трябва да платите много повече. 

На този етап нашата препоръка ще бъде да закупите IPS панел с 5ms или 4ms латентност. Разбира се, 1ms винаги е по-добре, ако бюджетът ви е достатъчен. 

Какво е HDR? Какво прави?

HDR , което означава High Dynamic Range , е една от важните характеристики на съвременните монитори.

Най-често ще намерите това на 4K UHD монитори, но можете да го видите и на някои модели с по-ниска резолюция. HDR екранът позволява по-широка цветова гама. В резултат на това цветовете изглеждат по-живи и осигуряват по-зашеметяващо визуално изживяване.

От друга страна, HDR е функция, която се харесва на горния сегмент и ако го искате, може да се наложи да платите високи цени. Затова помислете отново дали искате или не.

Какво представлява цветовото пространство / профил? Какво прави?

Цветово пространство или Цветен профил представлява потенциалната гама от цветове, които мониторът може да покаже.

Има няколко цветни профила, които може да срещнете при разглеждане на монитори, включително sRGB, AdobeRGB и NTSC.

Лошото е, че що се отнася до цветовите гами, ще навлезете в много по-широко поле, отколкото бихте искали да знаете. Като общо правило е достатъчно да се знае, че колкото по-висок е процентът на всяко цветово пространство, толкова по-добро възпроизвеждане на цветовете има мониторът.

Какво е пикова яркост? Какво прави?

Пикова яркост се отнася до най-високото съотношение на яркост, измерено в кандели на квадратен метър (cd / m2). С изображение на вашия екран най-ярките части могат да достигнат най-високата си яркост, но по-тъмните части ще бъдат под него. 

Днес мониторите в диапазона от 250 cd / m2 до 350 cd / m2 се считат за нормални. Ако имате HDR монитор, вероятно гледате дисплей с поне 400 нита яркост. Отново, както при много неща, изборът на пикова яркост е личен. За някои яркостта от 1000 нита е приятна, докато други се оплакват, че такава яркост изтощава очите им.

Какво представлява съотношението? Какво прави?

И накрая, когато купувате монитор, ще срещнете различни пропорции като 16: 9, 21: 9 и 32:10. 

Първото число в съотношението представлява ширината на екрана, а второто число представлява височината . Ако вземем екран 16: 9, ще гледате екран с 16 единици и 9 единици висок. Повечето монитори, които купувате днес, обикновено имат пропорции 16: 9 или 21: 9. 

Това е! Сега предполагаме, че имате някаква представа за привидно сложната терминология на мониторите. И така, какво мислите за това ръководство, което подготвихме? Не забравяйте да споделите с нас вашите мнения по темата в раздела за коментари по-долу.

Подобни публикации

  1. Ефективност на батерията на iPhone с инсталиран iOS 16
  2. Мета работи върху изкуствен интелект, който може да разчита мозъчни вълни
  3. Audi разкрива нов електрически автомобил Activesphere
  4. AMD обявява датата на представяне на процесорите от серия Ryzen 7000
  5. Представена е пилотна технология Xiaomi за автономно шофиране

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.