Слушането на музика може да подобри мозъкаslushaneto na muzika podobryava razviva mozaka

Слушането на музика подобрява мозъка като упражнения

Слушането на музика може да подобри мозъка. Експертите тестваха хора, които тренират и слушат музика.

Слушането на музика подобрява мозъка . Психичната умора, причинена от когнитивно изискваща дейност, променя моторния контрол. Небиоактивни стратегии могат да се използват за намаляване на ефектите от умствената умора.

Чаша кафе обикновено помага за изчистване на мозъчната мъгла за няколко часа, но за хората, които избягват кофеина, може да има друго просто решение: кратки тренировки или слушане на музика, според ново проучване.

Използването на упражнения за изчистване на ума е добре познат трик. Ако отидете на разходка по време на почивката си, вероятно ще се почувствате по-освежени, отколкото ако седнете на бюрото си по-късно.

Но в неотдавнашно проучване, публикувано в списание Neuroscience , изследователи от Université Bourgogne Franche-Comté в Ница, Франция, установиха, че слушането на любимата ви музика има много подобен ефект.

Слушането на музика подобрява мозъка

Те набрали 37 доброволци и ги помолили да изпълнят серия от задачи. Първо трябваше бързо да докоснат поредица от цели на екрана, след което изпълниха когнитивно изискваща задача за половин час . След това някои участници си взеха почивка, като правеха физическа активност за 15 минути на велоергометъра, докато други слушаха музиката по свой избор в продължение на 15 минути. След това те изпълниха последна задача, като отново бързо насочиха към сензорните цели на екрана.

Между тези задачи те попълваха въпросници, за да преценят колко умствено уморени се чувстват. В контролен експеримент, който не включва упражнения или музика, хората съобщават, че все още се чувстват по-малко умствено уморени след 20-минутна почивка, но не се представят толкова добре на задачите за окончателно маркиране, както при първата. Въпреки че не се чувстваха уморени, те не бяха толкова бдителни, както преди.

Прочети Още: Пробив на Fortnite Player чрез достигане на 1000 нива

От друга страна, както упражняващата група, така и групата за слушане на музика са по-успешни в тази последна задача от тези, които току-що си взеха почивка, което показва, че както упражненията, така и слушането на музика намаляват умствената умора.

Това беше много малко проучване, само с десетина души във всяка група, така че имаше много вариации между отделните хора. Въпреки че всички излязоха отпочинали в началото на експеримента, някои се чувстваха много по-умствено уморени от други по време на теста.

Това затруднява извличането на някакви основни заключения от това проучване, но изглежда се припокрива с някои други проучвания. Например, проучване, направено по-рано тази година, разглежда колко добре се представят бегачите, когато са психически изтощени, и установява, че слушането на музика им помага да преодолеят част от умствената умора.

Подобни публикации

  1. Как да използвате филтър за синя светлина на PC и Mac устройства?
  2. Vision Pro може да се използва от хирурзи в хирургията
  3. Най-интересните и животоспасяващи технологии в света
  4. Каква е разликата между PDR и психологията?
  5. Как се прави кръводаряване? Какви са условията?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.