Сравнение на WhatsApp, Telegram и Signal: Кой да използвам?2020 nai prodavani smartfoni

Не можете да решите кое приложение за незабавни съобщения да използвате? Можете да разрешите този проблем с публикацията за сравнение за WhatsApp, Telegram и Signal.

Ако искате да преминете към новото приложение за незабавни съобщения след споразумението за поверителност, което се показва наскоро на потребителите, но не сте сигурни кое приложение за незабавни съобщения ще отговори на вашите заявки , нашата статия за сравнение Whatsapp, Telegram и Signal може да ви помогне. В края на тази статия ще можете по-лесно да решите кое от тези приложения да използвате.

Прочети Още: Премахнете паролата за вход в Windows 10

WhatsApp, Telegram и сравнение на сигнали: Кое е по-добро?

WhatsApp Messenger, който беше придобит от Facebook и се присъедини към компанията преди няколко години, сега има над 2 милиарда активни потребители на месец. Месечните активни потребители на Telegram достигнаха 400 милиона. Signal, от друга страна, е най-малко популярното приложение за незабавни съобщения в списъка с 10-20 милиона активни потребители месечно. Съдейки по цифрите, WhatsApp изглежда е много популярно приложение за съобщения.

Приложение за незабавни съобщения с отворен код, Signal се разглежда като приложение за съобщения с много малко потребители заедно с WhatsApp Messenger и Telegram, докато Telegram има месечен брой активни потребители, което му позволява да бъде много по-близо до WhatsApp Messenger, за разлика от Signal.

И така, достатъчно ли е да разглеждаме месечните активни потребители само когато избираме приложение за незабавни съобщения? Всъщност има много фактори, които трябва да се вземат предвид, включително надеждността на приложението и зачитането на поверителността на потребителите. Благодарение на разликите, които ще включим в нашата статия, където сравняваме три приложения за незабавни съобщения, ще имате възможност да научите кое приложение ще ви помогне по-добре.

Сравнение на WhatsApp, Telegram и сигурност на сигнала

Първо, нека започнем с темата, че потребителите на популярното приложение за съобщения на Facebook са на дневен ред най-скоро. Ако сте загрижени за сигурността, вероятно искате да използвате приложението за незабавни съобщения, което ви предоставя най-добрата услуга за сигурност. По-долу можете да научите подробно как трите приложения за незабавни съобщения осигуряват сигурност.

Сигурност, предлагана от WhatsApp

WhatsApp Messenger използва криптиране от край до край. Благодарение на това криптиране всичките ви съобщения, видео разговори, гласови повиквания, снимки и всички елементи, които споделяте чрез приложението, са криптирани от край до край в WhatsApp Messenger. Това означава, че вие ​​сте единственият, който може да чете съобщенията, които изпращате на хората, и никой друг освен получателя. Тъй като съобщенията, обажданията, снимките и подобни на WhatsApp са криптирани, съдържанието ви не може да бъде достъпно и поверителността ви остава защитена.

Въпреки че WhatsApp използва криптиране от край до край за всички чатове, забележително е, че компанията не прилага никакво криптиране в процесите на архивиране. Също така не се прилага криптиране към метаданни, използвани за пренос на комуникации. Това е една от най-критикуваните точки на сигурността на WhatsApp Messenger. Въпреки че метаданните не позволяват достъп до съдържанието на съобщенията, те осигуряват разкриване кога и за колко време е изпратено съобщение до някого.

Горното е точно това, което се случва във фонов режим. WhatsApp Messenger също има функции за сигурност за повече потребители. Това приложение предлага вградена функция за заключване на приложения както за Android, така и за iOS. Ако не искате никой друг освен вас да има достъп до вашите разговори в WhatsApp, можете да използвате тази функция. В допълнение към функцията, която споменахме, можете също да активирате опцията за двуфакторно удостоверяване, за да защитите вашите чатове.

WhatsApp обикновено прави добра работа, за да поддържа потребителите в безопасност, но приложението напоследък е подложен на няколко скандала по отношение на поверителността на потребителите. Един от тези скандали е причинен от връзките за покана на групата WhatsApp, които се появяват в търсенията с Google.

Сигурност, предлагана от Telegram

Като приложение, което подчертава, че отдава значение на сигурността на потребителите на Telegram, той предприе няколко важни стъпки, за да провери думите си и въведе полезни функции, за да гарантира, че потребителите имат добра сигурност. За съжаление, тези функции не са достатъчни, за да поддържат потребителите в пълна безопасност.

Има няколко проблемни точки в начина, по който Telegram криптира вашите съобщения и друга информация. Първата от тези точки е, че въпреки че Telegram поддържа криптиране от край до край, тази опция трябва да бъде активирана ръчно. Единственият начин за използване на криптиране от край до край в Telegram е използването на тайната функция за чат.

Всички съобщения, изпратени в тайни чатове, инициирани в Telegram, се криптират с този метод на криптиране. Нормалните разговори, инициирани в приложението, не могат да се възползват от криптиране от край до край. Това означава, че вашите съобщения могат да бъдат достъпни от сървърите на Telegram, без да преминавате през какъвто и да е процес на криптиране.

Telegram твърди, че е необходима съдебна заповед за искане на достъп до съобщения, независимо от въпроса. Според компанията, нито един от личните данни не е споделян с трети страни и правителства от първия ден на създаването на Telegram.

Трябва да се отбележи, че използването на тайни чатове в Telegram също не е решение. Той използва свой собствен протокол за криптиране, MTProto, за криптиране на вашите съобщения в Telegram. Това може да не е проблем отвън, но тъй като това е протокол със затворен код, неговата надеждност не може да бъде проверена от експерти по сигурността. Поради тази причина експертите по защита често предпочитат приложения, които използват протоколи за криптиране с отворен код, като например Signal.

Сигурност, предлагана от Signal

Signal използва криптиране от край до край. Това е приложение за незабавни съобщения с отворен код, както и криптиране от край до край. За разлика от WhatsApp Messenger и Telegram, вие имате възможност да разглеждате фона на приложението.

Що се отнася до сигурността, има някои ключови функции, които ще направят Signal да се откроява както от WhatsApp, така и от Telegram. Например WhatsApp криптира съобщения и аудио / видео разговори, докато Signal също криптира метаданни в допълнение към тях. Благодарение на тези функции за сигурност не е възможно екипът зад Signal да знае с кого разговаряте, кога и каква тема.

Въпреки че напоследък има някои слухове, че Cellebrite е преминал сигурността на Signal, беше съобщено , че слуховете не са верни с изявлението на Signal .

Сравнение на характеристиките на WhatsApp, Telegram и Signal

За повечето потребители сигурността не е единственият важен фактор при избора на приложение за незабавни съобщения. След сигурност, нека разгледаме сравнението на тези приложения по отношение на характеристиките.

Функции на WhatsApp Messenger

WhatsApp има почти всяка функция, от която повечето потребители може да се нуждаят. За да обясните това с най-простия пример, приложението ви позволява да създавате групи с капацитет от 256 членове и да изпращате съобщения на повече от един човек едновременно. Можете да извършвате гласови и видео разговори в разговори с двама души и групови чатове. Въпреки че груповите чатове имат капацитет от 256 члена, в гласови и видео разговори могат да участват максимум 8 участника.

Също така има функция, която не е налична в WhatsApp, Telegram и Signal. Тази функция е, както можете да си представите, истории. Историите са чудесна функция за споделяне на мисли и чувства на хората с хора, които са регистрирани в директорията с контакти. Тази функция всъщност превръща WhatsApp от просто услуга за съобщения в даден момент в платформа за социални медии.

Можете да споделяте всички видове файлове в WhatsApp. Размерът на файла за снимки, видео и аудио файлове е 16 MB , а ограничението за файлове за документи е 100 MB. Освен това можете бързо да споделите географското си местоположение с хората, с които говорите.

Тъй като WhatsApp е разработен, за да се хареса на широк кръг потребители, той има безпроблемна функция за архивиране чрез облачни услуги като Google Drive и iCloud. Най-добрата част от тази функция е, че процесът на архивиране в облака е напълно безплатен. WhatsApp също наскоро получи подкрепа за тъмен режим.

Функции на Telegram

Докато Whatsapp Messenger има повечето функции, от които може да се нуждаете, Telegram има много повече от WhatsApp. Приложението предлага толкова много функции, че съветите, които можете да дадете на разработчиците, са много ограничени. За разлика от групата с 256 капацитета на WhatsApp, вие можете да имате до 200 000 участници във вашата група в Telegram .

Телеграмните ботове могат да ви помогнат да направите разговорите си по-забавни с анкети, хаштагове и много други. Приложението също така има възможност да изпраща самоунищожаващо се съобщение за съобщения, които не искате да останете на устройството на получателя завинаги. Максималният размер на файла, който може да бъде изпратен в Telegram, е  1,5 GB.

Доскоро той нямаше функцията за видео разговори, но благодарение на скорошната актуализация можете да осъществявате както гласови, така и видео разговори на устройства с Android и iOS.

Сигнални характеристики

Що се отнася до сигурността, Signal лесно бие Telegram и WhatsAp, но не успява с функциите, които предлага . Въпреки че Signal има по-малко функции от Telegram и WhatsApp, това няма да е сериозен проблем, който ще ви попречи да използвате приложението.

Можете да създавате групи в Signal. Не можете да изпращате съобщение на повече от един човек едновременно. Доскоро Signal не поддържаше видео разговори като Telegram, но наскоро отстрани този недостатък, като въведе функция за видео разговори.

Както при Telegram, можете да изпращате саморазрушаващи се съобщения на Signal и можете да изпращате снимки, които са ограничени до един изглед. Signal също има функция, която ви помага да правите бележки, докато говорите с всеки. Въпреки че приложението има функция за емотикони и стикери, това е много ограничена функция в сравнение с Telegram и WhatsApp.

Кой стои зад WhatsApp, Telegram и Signal?

Може би си мислите, че сигурността и функциите са достатъчни, за да решите да използвате приложение, но най-важното е кой или кой стои зад приложенията. Зад трите приложения за незабавни съобщения стоят различни хора и организации. Това е важно, защото ви позволява да разберете как компаниите се опитват да монетизират своите потребителски данни и да вземат надеждно решение.

На кого принадлежи WhatsApp?

До определен момент WhatsApp беше приложение за незабавни съобщения като Signal и зад него нямаше големи компании. WhatsApp е придобит от Facebook след определен период от време . Въпреки че компанията успя да запази WhatsApp като приложение, което има малко по-малка намеса в личния живот в сравнение с платформата за социални медии, която е същата като името му, нещата започват да се променят.

WhatsApp вече има нова политика за поверителност и според тази политика за поверителност данните на потребителите на WhatsApp се събират и споделят с други услуги на Facebook (Facebook, Instagram и др.), Така че компанията предлага по-добра опция за насочване на реклами. Ако все още не сте прочели подробностите за договорите, можете да разгледате неизвестните от договора WhatsApp в 3 статии . Не всички от тях са ограничени до това. Има много скандали, които Facebook измисли.

На кого принадлежи Telegram?

Telegram е основана през 2013 г. от Николай Дуров и брат му Павел Дуров . И двамата са родени в Русия. В миналото Павел Дуров отказваше да предоставя лични данни на потребителите на руското правителство и оттогава продължава да поддържа позицията си срещу цензурата и намесата на правителството. Практиката остана забранена в Русия известно време, след като Дуров отхвърли искането на правителството и постоянното отхвърляне на искането за споделяне на данни, но по-късно тази забрана беше отменена.

На кого принадлежи сигналът?

Signal е собственост на Signal Foundation , организация с нестопанска цел, ръководена от Moxie Marlinspike и Brian Acton . Marlinspike се запознава с Acton през 2018 г. и те основават фондацията Signal. Брайън Актън също беше съосновател на WhatsApp, но той избра да напусне компанията, след като Facebook купи WhatsApp.

Може би се чудите как Signal печели пари с нестопанска цел, защото приложението се нуждае от пари, за да оцелее. Основната част от приходите на Signal идват от дарения. Можете също да дарите, за да направите Signal по-добър в бъдеще.

Кое от приложенията на Telegram, WhatsApp и Signal да използвам?

В края на цялото това сравнение можем да кажем, че имате две възможности пред себе си. Първата от тези опции и функцията е много по-голяма, тъй като Signal Telegram за разлика от Турция е да продължи да използва по-широко използвания WhatsApp Messenger. Ако ще продължите с тази опция, не трябва да се грижите за поверителността на потребителите.

Вторият вариант е този, към който трябва да прибегнат по-съзнателните хора. Тази опция включва Signal, както може да се предположи. Както се вижда от горната информация, Telegram не е приложение, което предлага високо ниво на сигурност. За разлика от другите две приложения, Signal е приложение с отворен код, което се грижи за поверителността на потребителите. Ако сигурността е най-важна за вас, опцията, която трябва да приложите, трябва да бъде втората опция.

Подобни публикации

  1. Популярната функция на Instagram идва в YouTube!
  2. WhatsApp функция която ще се срещне с превод на живо
  3. Spotify функция която ще позволи да оставите коментар на подкастите!
  4. Функция за редактиране на снимки в Whatsapp
  5. Голяма стъпка за сигурността на потребителите на WhatsApp: Синя значка идва!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.