Странични ефекти на ваксините: Трябва ли да се страхувате от ваксините?biontech

Напоследък виждаме, че много хора са започнали да се отдалечават повече от ваксините. Но какви са страничните ефекти на ваксините и трябва ли да се страхувате от тях?

Странични ефекти на ваксините: Трябва ли да се страхувате от ваксините? – Както знаете, ваксините имат животоспасяваща и успешна история в борбата срещу болестите. От друга страна, нарастваща група хора смятат, че ваксините излагат здравето ни на риск, вместо да го защитават.

Може би сте прави в това, защото интернет е пълен със съобщения за алергични реакции, физически увреждания и дори смърт след ваксинации. Да, ваксините могат да имат странични ефекти. Но преди да влезем в някакви предубеждения, нека разгледаме отблизо как действат ваксините и колко опасни могат да бъдат или да не са в реалния живот.

Прочети Още: Телефони на Samsung, които ще получат актуализация на Android 12

Какви са страничните ефекти на ваксините?

 • Болка в мястото на инжектиране
 • Зачервяване на мястото на инжектиране
 • Подуване на мястото на инжектиране
 • Ниска степен на треска
 • Умора
 • Болка в мускулите
 • Главоболие
 • Клатя
 • Диария

Честите нежелани реакции на ваксините, използвани в световен мащаб, включват болка на мястото на инжектиране, зачервяване, ниска температура, обща умора, мускулна болка, главоболие, втрисане и диария. Тези симптоми не се развиват при всички пациенти и обикновено изчезват напълно в рамките на няколко дни.

Отделно от тези странични ефекти, вероятността от развитие на сериозни нежелани реакции  се записва като само 0,4% . С други думи, сериозен страничен ефект може да се наблюдава само при едно от всеки двеста и петдесет приложения и почти всички тези странични ефекти могат лесно да бъдат предотвратени в болничната среда.

Министерството на здравеопазването препоръчва хората с анамнеза за алергия да бъдат ваксинирани в болнична обстановка и  препоръчват да изчакат в болницата от петнадесет минути до половин час след инжектирането . 

Алергичните реакции обикновено се появяват през първите четири часа след инжектирането и могат да включват симптоми като подуване или хрипове. Ако подозирате, че имате сериозна алергична реакция, потърсете помощ от най-близкото здравно заведение.

Странични ефекти на ваксините в сравнение с плацебо

СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ ИСТИНСКА ВАКСИНА PLACEBO
Болка в мястото на инжектиране 83,1% 14,0%
Зачервяване на мястото на инжектиране 4.6% 1,2%
Подуване на мястото на инжектиране 5,7% 0,4%
Ниска степен на треска 3,8% 0,8%
Умора 47,4% 33,4%
Болка в мускулите 21,3% 10,8%
Главоболие 41,8% 32,9%
Клатя 14,0% 6,3%
Диария 11,1% 11,4%
Сериозни нежелани реакции 0.6% 0,5%

В таблицата по-горе споделихме с вас резултатите от изследването, публикувано от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), в което хората, които са били ваксинирани, са сравнявани с хората, които са получили плацебо ваксина. Нека ви напомним, че ние основаваме тези данни на хора на възраст между 18 и 55 години.

Рискове във ваксините

Сериозни нежелани реакции; представлява сериозни странични ефекти, които могат да бъдат животозастрашаващи, да изискват хоспитализация или да доведат до смърт. В съответствие с настоящото изследване на ваксините с риск от развитие на сериозни нежелани реакции диапазон от 0,4 до 0,6 процента . Почти всички тези реакции могат да бъдат успешно контролирани след интервенции от здравни институции. 

От друга страна, рискът от смърт на ТОРС-COV-2; В зависимост от основните заболявания, условията на околната среда и настоящия капацитет на здравната система , той може да се увеличи до 16 процента . Също така знаем, че хората, които са заразени и оцелеят от болестта, могат да получат сериозни усложнения като хронични белодробни проблеми, сърдечна недостатъчност, слепота и инсулт.

Освен това имунната система на хората, които са преживели болестта леко или тежко, може да бъде увредена по такъв начин, че да се нуждае от много време, за да се възстанови. В този процес тялото на човека може да бъде изложено на други заболявания и може да получи сериозни щети. Освен това по време на заболяването често се срещат симптоми като треска, кашлица, възпалено гърло и задух.

Трябва ли да се страхувате от ваксините?

Преди да говорим за това, нека да разгледаме как работи нашата имунна система.

Имунната система, която е най-важният стълб в нашата борба срещу болестите, е малка, но същевременно гигантска армия, състояща се от милиарди клетки. Всъщност всеки ден сме атакувани от безброй вируси и бактерии, но повечето от тях са предотвратени от имунната ви система, без дори да сте осъзнали.

Ако инфекцията стане сериозна, интелигентните клетки събират информация за източника на тази инфекция и активират антитела. Антителата по принцип могат да се оприличат на управляеми ракети, защото са специално създадени за справяне с вируса или бактериите, които са източникът на инфекцията.

От друга страна, този процес обикновено отнема няколко дни. Това дава достатъчно време на вируса или бактериите да увредят тялото ни.

Както можете да си представите, нашето тяло не иска отново и отново да се сблъсква с опасни инфекции. Ето защо нашата имунна система има защитен метод, разработен, за да се укрепи. Ако срещнем вирус или бактерия, които са достатъчно силни, за да уморят наистина тялото ни, имунната ни система автоматично създава клетки на паметта.

Тези клетки лежат в дълбок сън някъде в тялото ни. Следващият път, когато същите вражески атаки, спящите клетки на паметта се събуждат и нареждат производството на антитела за координирана атака. Този отговор настъпва толкова бързо, че следващия път, когато срещнете същия вирус или бактерия, той не може да ви разболее. (В странична бележка, разбира се, мутациите променят нещата.)

Това е основната причина малките деца да са постоянно болни. Все още няма достатъчно клетки с памет.

Какво прави ваксината? Как работи?

Ваксините поддържат този прекрасен механизъм на нашата имунна система.

Да, клетките на паметта работят много добре, но придобиването им чрез инфекция означава, че трябва да се изправите срещу болестта. Това може да доведе до разболяване и дори до дълбоко увреждане до степен да загубите живота си.

Ваксините са метод, прилаган за производство на клетки с памет и придаване на имунитет на нашето тяло. С ваксините в тялото ни се инжектира безобидна част от вируса или бактерията, като по този начин клетките на паметта разпознават този враг.

За целта учените могат да ги убият или разчленят. Нашата имунна система може лесно да се справи с тези инфекции. От друга страна, в някои случаи, за да може тялото ни да произвежда клетки на паметта, трябва да го изморяваме много повече.

Живите ваксини може да са по-опасни. Враг, който може да контраатакува, ще изисква по-голямо предизвикателство за нашата имунна система. Това може да звучи като лоша идея: 

Ами ако микробите победят? 

Имайки предвид всичко, разбира се. За да се избегне такава възможност, в лабораторни условия се произвежда слаба версия на истинския микроб.

Е, това бяха основните принципи на ваксината: Те помагат на тялото ни да стане имунизирано срещу много силни заболявания. Някои, като грипния вирус, мутират толкова често, че всяка година е необходима нова ваксина. И все пак повечето ваксини могат да ни защитят с години, може би дори с живота.

Подобни публикации

 1. Врагът на сънната апнея и диабет ! Има Решение
 2. Как да използвате филтър за синя светлина на PC и Mac устройства?
 3. Vision Pro може да се използва от хирурзи в хирургията
 4. Най-интересните и животоспасяващи технологии в света
 5. Каква е разликата между PDR и психологията?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.