15% увеличение на цената се прилага за процесори MediaTekmediatek dimensity

MediaTek, която изпитваше трудности да се справи с търсенето поради недостиг на полупроводници и ограничения в доставките, реши да увеличи цените на процесорите.

Ние дълбоко усещаме последиците от кризата с полупроводниците, която оказва влияние в глобален мащаб, върху разходите в нашето ежедневие. Докато процесорите, произведени от MediaTek, са изправени пред нарастващото търсене в световен мащаб, недостигът на полупроводници и ограниченията в доставките причиняват неудовлетворяване на търсенето. В този момент MediaTek, който следва други производители на чипове, ще увеличи цените на процесорите.

С колко са се увеличили цените на процесора MediaTek?

Според доклада, публикуван от UDN , MediaTek е решила да повиши цените на някои чипове за смартфони, които са много търсени от този месец. В този контекст цените ще се увеличат с 15% за 4G чиповете и с 5 % за 5G чиповете . Основната причина за увеличението на цените се изтъква като увеличение на производствените разходи.

Източниците очакват да видят подобна стъпка от страна на Qualcomm в близко бъдеще, но трябва да се отбележи, че няма официално изявление по този въпрос. Разбира се, увеличението на цената на чиповете ще повлияе пряко на продуктите, които купуваме (смартфон, таблет и т.н.).

Прочети Още: Обяснение на страничните ефекти на 3-та доза BioNTech ваксинаmediatek dimensity

Недостигът на полупроводници ще започне да удря смартфоните!

Кризата на полупроводниците  , която продължава от последното тримесечие на 2020 г.,  успя да засегне дълбоко почти всички сектори в областта на електрониката. Въпреки че изглежда, че производителите на смартфони са понесли незначителни щети в този процес, изглежда почти сигурно, че нарастващите ефекти от кризата ще засегнат и този сектор.

Според нов доклад на Counterpoint Research, тъй   като ефектите от кризата с полупроводниците продължават да се увеличават през третото тримесечие на 2021 г., последиците от нея ще засегнат и индустрията на смартфоните. Според доклада на компанията производителите на смартфони могат да  получат само 70 процента от полупроводниците, които изискват,  и това засяга 90  процента от индустрията .

В продължението на доклада компанията  подчертава, че Apple е компанията, която е най-устойчива на недостиг на чипове , и подчертава, че резултатите могат да бъдат поразителни за всички компании. В този контекст   изглеждат вероятни по- ниски акции  и  по-високи цени в бъдеще.

“ Изглежда, че недостигът на полупроводници засяга дълбоко всички марки в екосистемата. Samsung, Oppo, Xiaomi…всички те са засегнати и ние понижаваме нашите оценки. Apple, от друга страна, изглежда е компанията, която е най-много устойчиви и най-малко засегнати от недостига на полупроводници. „

Подобни публикации

  1. Научете как водата може да ремонтира вашия екран мигновено!
  2. Как да знаете часа, дори ако батерията ви е изтощена в iOS 18?
  3. Представена е VisionOS 2! Ето функциите
  4. Представен iOS 18: Вълнуващи функции!
  5. Забравете MacBook, iPhone и iPad! Бъдещето на Apple ще бъде това устройство

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.