15% увеличение на цената се прилага за процесори MediaTek

mediatek dimensity

MediaTek, която изпитваше трудности да се справи с търсенето поради недостиг на полупроводници и ограничения в доставките, реши да увеличи цените на процесорите.

Ние дълбоко усещаме последиците от кризата с полупроводниците, която оказва влияние в глобален мащаб, върху разходите в нашето ежедневие. Докато процесорите, произведени от MediaTek, са изправени пред нарастващото търсене в световен мащаб, недостигът на полупроводници и ограниченията в доставките причиняват неудовлетворяване на търсенето. В този момент MediaTek, който следва други производители на чипове, ще увеличи цените на процесорите.

С колко са се увеличили цените на процесора MediaTek?

Според доклада, публикуван от UDN , MediaTek е решила да повиши цените на някои чипове за смартфони, които са много търсени от този месец. В този контекст цените ще се увеличат с 15% за 4G чиповете и с 5 % за 5G чиповете . Основната причина за увеличението на цените се изтъква като увеличение на производствените разходи.

Източниците очакват да видят подобна стъпка от страна на Qualcomm в близко бъдеще, но трябва да се отбележи, че няма официално изявление по този въпрос. Разбира се, увеличението на цената на чиповете ще повлияе пряко на продуктите, които купуваме (смартфон, таблет и т.н.).

Прочети Още: Обяснение на страничните ефекти на 3-та доза BioNTech ваксинаmediatek dimensity

Недостигът на полупроводници ще започне да удря смартфоните!

Кризата на полупроводниците  , която продължава от последното тримесечие на 2020 г.,  успя да засегне дълбоко почти всички сектори в областта на електрониката. Въпреки че изглежда, че производителите на смартфони са понесли незначителни щети в този процес, изглежда почти сигурно, че нарастващите ефекти от кризата ще засегнат и този сектор.

Според нов доклад на Counterpoint Research, тъй   като ефектите от кризата с полупроводниците продължават да се увеличават през третото тримесечие на 2021 г., последиците от нея ще засегнат и индустрията на смартфоните. Според доклада на компанията производителите на смартфони могат да  получат само 70 процента от полупроводниците, които изискват,  и това засяга 90  процента от индустрията .

В продължението на доклада компанията  подчертава, че Apple е компанията, която е най-устойчива на недостиг на чипове , и подчертава, че резултатите могат да бъдат поразителни за всички компании. В този контекст   изглеждат вероятни по- ниски акции  и  по-високи цени в бъдеще.

“ Изглежда, че недостигът на полупроводници засяга дълбоко всички марки в екосистемата. Samsung, Oppo, Xiaomi…всички те са засегнати и ние понижаваме нашите оценки. Apple, от друга страна, изглежда е компанията, която е най-много устойчиви и най-малко засегнати от недостига на полупроводници. „

Подобни публикации

  1. Google представя Pixel Watch, първия си смарт часовник
  2. Доставките на MacBook Pro няма да се върнат към нормалното си състояние до юли
  3. Новият графичен драйвер на AMD осигурява много по-добра производителност при игри
  4. Как да отворя в безопасен режим в Windows 10?
  5. Главният изпълнителен директор на Coinbase продължава да обвинява Apple

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.