Apple вече не е най-ценната компания в света

firma apple ne e tsenna

Най-ценната компания в света смени собственика си през 2021 г. Microsoft завърши седмицата с увеличение на дела.

Най-ценната компания в света изглежда ще се промени през 2021 г. Справяйки се с конкуренти като Amazon, Google и Microsoft през последните години, Apple приключи последната седмица със спад на акциите си.

Apple загуби короната на най-ценната публично търгувана компания в света на Microsoft в петък, като акциите й паднаха с близо 2% .

Apple отбеляза 6 милиарда долара от продажбите си през четвъртото фискално тримесечие поради постоянни проблеми с глобалната верига за доставки, което доведе до пропускане на очакванията на Wall Street. Старши изпълнителен директор Тим Кук каза, че въздействието ще бъде още по-лошо през текущото тримесечие на празничните продажби .

„ В сравнение с по-малко хардуерно фокусираните си колеги от FAANG, Apple също е много по-податлива на прекъсване на веригата за доставки “, каза Софи Лунд-Йейтс, борсов анализатор на Hargreaves Lansdown .

Прочети Още: Samsung регистрира приходи за третото тримесечие

Най-ценната компания в света сменя собствениците си през 2021 г

Акциите на Apple паднаха с 1,8% до края на сесията на $149,80, което дава на компанията пазарна капитализация от $2,48 трилиона. За разлика от тях, акциите на производителя на софтуер за Windows Microsoft се повишиха с 2,2% до рекордните $331,62, завършвайки сесията с пазарна капитализация от $2,49 трилиона .

Apple, която е закупила акции за 421,7 милиарда долара през годините, обяви масивно обратно изкупуване на акции за 90 милиарда долара през април. В резултат на това пулът от акции продължи да се свива и компанията приключи фискалното си четвърто тримесечие с 16,4 милиарда акции.

Акциите на Microsoft са нараснали с 49% тази година, тъй като търсенето на базирани в облак услуги, предизвикано от пандемията, увеличи продажбите. Акциите на Apple са нараснали с 13% досега тази година.

Стойността на борсата на Apple надмина Microsoft през 2010 г., като iPhone я направи водещата в света компания за потребителски технологии. Apple беше най-ценната фирма на Уолстрийт през последните години, като компаниите държат титлата от средата на 2020 г.

Анализаторите казват, че Apple се е справила добре с проблема с веригата за доставки , но това е нанесло удар на производителността на вратите, когато празничният сезон започна, тъй като Кук предупреди за по-нататъшен натиск.

За разлика от тях, във вторник Microsoft прогнозира, че календарната година ще приключи силно. Но той също така предупреди, че проблемите с веригата за доставки ще продължат да тормозят ключови единици, като тези, които произвеждат лаптопи Surface и игрови конзоли Xbox.

Подобни публикации

  1. Преглед на Huawei Nova Y90
  2. Tecno Pova 2 с 7000 mAh батерия
  3. Приложенията за Android вече ще работят на всяко устройство
  4. Adidas представя безжични слушалки със светлинно зареждане
  5. Ревю на хартия за Huawei MatePad

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.