Apple вече не е най-ценната компания в светаfirma apple ne e tsenna

Най-ценната компания в света смени собственика си през 2021 г. Microsoft завърши седмицата с увеличение на дела.

Най-ценната компания в света изглежда ще се промени през 2021 г. Справяйки се с конкуренти като Amazon, Google и Microsoft през последните години, Apple приключи последната седмица със спад на акциите си.

Apple загуби короната на най-ценната публично търгувана компания в света на Microsoft в петък, като акциите й паднаха с близо 2% .

Apple отбеляза 6 милиарда долара от продажбите си през четвъртото фискално тримесечие поради постоянни проблеми с глобалната верига за доставки, което доведе до пропускане на очакванията на Wall Street. Старши изпълнителен директор Тим Кук каза, че въздействието ще бъде още по-лошо през текущото тримесечие на празничните продажби .

„ В сравнение с по-малко хардуерно фокусираните си колеги от FAANG, Apple също е много по-податлива на прекъсване на веригата за доставки “, каза Софи Лунд-Йейтс, борсов анализатор на Hargreaves Lansdown .

Прочети Още: Samsung регистрира приходи за третото тримесечие

Най-ценната компания в света сменя собствениците си през 2021 г

Акциите на Apple паднаха с 1,8% до края на сесията на $149,80, което дава на компанията пазарна капитализация от $2,48 трилиона. За разлика от тях, акциите на производителя на софтуер за Windows Microsoft се повишиха с 2,2% до рекордните $331,62, завършвайки сесията с пазарна капитализация от $2,49 трилиона .

Apple, която е закупила акции за 421,7 милиарда долара през годините, обяви масивно обратно изкупуване на акции за 90 милиарда долара през април. В резултат на това пулът от акции продължи да се свива и компанията приключи фискалното си четвърто тримесечие с 16,4 милиарда акции.

Акциите на Microsoft са нараснали с 49% тази година, тъй като търсенето на базирани в облак услуги, предизвикано от пандемията, увеличи продажбите. Акциите на Apple са нараснали с 13% досега тази година.

Стойността на борсата на Apple надмина Microsoft през 2010 г., като iPhone я направи водещата в света компания за потребителски технологии. Apple беше най-ценната фирма на Уолстрийт през последните години, като компаниите държат титлата от средата на 2020 г.

Анализаторите казват, че Apple се е справила добре с проблема с веригата за доставки , но това е нанесло удар на производителността на вратите, когато празничният сезон започна, тъй като Кук предупреди за по-нататъшен натиск.

За разлика от тях, във вторник Microsoft прогнозира, че календарната година ще приключи силно. Но той също така предупреди, че проблемите с веригата за доставки ще продължат да тормозят ключови единици, като тези, които произвеждат лаптопи Surface и игрови конзоли Xbox.

Подобни публикации

  1. Тест за издръжливост на iPhone 15 и iPhone 15 Plus
  2. Събитието Xiaomi 2023 приключи: Какво беше представено?
  3. Xiaomi 14 с повишена скорост на зареждане
  4. Цената на позлатената серия iPhone 15 Pro е достъпна!
  5. Infinix ще представи GT 10 Pro модел с Cyberpunk дизайн на GameX

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.