Какво представляват кеш L1, L2 и L3 в процесорите и какво правят?cache l1 l2 l3

Какво представляват кеш L1, L2 и L3 в процесорите и какво правят?

Какви са L1, L2 и L3 кеш паметта в процесорите? Какво правят тези типове кеш? В това ръководство ще отговорим на често задавани въпроси. Процесорите, които днес са незаменими, се намират навсякъде и изглежда, че вече никога няма да напуснат живота ни. Има множество нива на кеш памет във всички процесори, от евтини до скъпи компютри. И така, какво представляват кешовете L1, L2 и L3 в процесорите и какво правят? Да видим заедно.

Кешовете, които позволяват на процесора да осигури по-добра производителност, съществуват в йерархична структура. Преди да дефинирате кешове като L1, L2 и L3, е полезно да разгледате дефиницията на кеша. Защото преди да научите за нивата на кеша, е полезно да научите неговата дефиниция, тоест какво представлява.

Какво е кеш?

Основната функция на кеша е да осигури система, която позволява много по-бързо зареждане на данни на устройства и по-бърз достъп до данните, ако е необходимо. Тъй като данните във вътрешната памет не могат да поддържат скоростта на процесора по време на прехвърляне на данни, ще настъпи забавяне на циркулацията на данни.

Следователно кешът позволява по-бързата обработка на данните, идващи към процесора. Данните в кеша позволяват процеса да се извършва много по-бързо и могат лесно да бъдат изтрити , ако е необходимо.

Какви са видовете процесорен кеш?

 • L1 кеш
 • L2 кеш памет
 • L3 кеш

Изброихме типовете кеш памет на процесора. Можете да разгледате подробностите за кешовете, наречени L1, L2 и L3 по-долу.

Какво прави L1 кеш?

L1, понякога наричан „първичен кеш“, е най-малкият и най-бърз тип кеш. Обикновено е с размер 64 KB, но всяко ядро ​​на процесора има собствен вграден L1 кеш. Това показва, че четириядрен процесор има общо 256 KB L1 кеш памет.

Основният кеш може да прехвърля данни толкова бързо, колкото или дори по-бързо от максималната работна скорост на процесора. Това го прави изключително ефективен. Ако процесорът не може да намери необходимите данни в L1, той проверява L2 и L3 кеш паметта.

Какво прави L2 кеш?

Това е вторият най-бърз тип кеш. Въпреки че е недостатък, че е по-бавен от L1 Cache, паметта му е по-голяма и може да съхранява повече данни. L2 кеш паметта е вградена във всяко ядро ​​на процесора. Той е само 25 пъти по-бърз от RAM.

Някои процесори от висок клас може да имат общо 32 MB L2 кеш, но 6-12 MB е средно. Той е разделен поравно между всички ядра, което позволява на всяко да има достъп до собствения си кеш независимо.

L2 Cache съдържа данни, които трябва да се съхраняват и обработват след L1 кеша. Накратко, L2 кешът е вид кеш, който е на второ място и има по-голям размер, за да осигури по-бързи операции.

Какво прави L3 кеш?

Описва себе си като най-големия кеш сред кешовете. Той обаче работи много по-бавно от другите кешове. Обикновено с капацитет за съхранение от 32 MB или повече, L3 е два пъти по-бърз от RAM. L3 Cache е напълно споделен с други ядра.

Ако процесорът не може да намери нужните му данни в кеша, той ги изисква от по-бавната системна памет. Това се нарича „кеш пропуск“. Добавянето на кеш L3 намалява вероятността от пропуски в кеша. Това помага за увеличаване на производителността.

Кешът L3 първоначално се намираше на отделен чип на дънната платка. Съвременните процесори вече имат L3 кеш за по-голяма ефективност.

Какви са разликите между кеш L1, L2 и L3?

 • L1 кеш : До 100 пъти по-бърз от RAM. Има малък капацитет за съхранение, но обикновено е най-бързата памет в компютъра. Всяко процесорно ядро ​​има собствен L1 кеш, обикновено около 64 KB.
 • L2 кеш : Само 25 пъти по-бърз от RAM. Подобно на L1, всяко процесорно ядро ​​има собствен L2 кеш. Всеки от тях обикновено е около 256-512 KB. Тази сума понякога може да достигне до 1 MB.
 • L3 кеш : Само два пъти по-бърз от системната памет. Това е кешът с най-голям капацитет за съхранение, обикновено 32 MB или повече. L3 кеш паметта обикновено е вградена в процесора, но отделно от ядрата.

Характеристики и цена на Samsung Galaxy SmartTag 2

Колко кеш е необходим?

Както при повечето типове памет, колкото повече кеш има процесорът, толкова по-добре. Кешът не може да бъде надстроен по-късно. Поради тази причина трябва да се гарантира, че избраният процесор е достатъчен за нуждите. Това обаче зависи от това какви операции се извършват с компютъра.

256 KB L2 кеш на ядро ​​е приемливо, но геймърите може да предпочетат 512 KB на ядро. От страна на L3, 32 до 96 MB са подходящи за повечето цели. Освен това, тактовата честота, броят на ядрата и нишките и други фактори могат да повлияят на производителността на процесора.

В това съдържание какво е кеш, какви са функциите на L1, L2 и L3 кеш паметта? Отговорихме на въпроси като тези. Какво мислите по този въпрос? Не забравяйте да споделите мненията си с нас в секцията за коментари по-долу.

Подобни публикации

 1. Какво идва с visionOS 1.0.3?
 2. Преглед на Huawei MateBook D16 (2024)
 3. Дизайн на Samsung Galaxy Fit 3 и важни подробности!
 4. За първи път в света: Разработени са слушалки без батерии!
 5. JBL предоставя своя смарт калъф със сензорен екран на три нови модела!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.