Google ще плати 118 милиона долара за дело за дискриминация по полаgoogle 2022

Делото за дискриминация по пол срещу Google, включващо повече от 15 000 служители, ще струва на Google глоби от 118 милиона долара. Ето подробностите!

Google ще плати 118 милиона долара за разрешаване на дело за дискриминация по пола, включващо близо 15 500 жени. Както се посочва в прессъобщението на сделката, Google е длъжна да наеме независим икономист, който да оцени практиките си за наемане и да плати усилията за дялово участие.

Прочети Още: Европейската космическа агенция сподели снимка на масивен кратер на Марс

Случаят за първи път излезе наяве през 2017 г., когато три жени обвиниха компанията, че плаща по-ниско заплащане на жени. Твърдейки, че компанията има разлика в заплащането от приблизително 17 000 долара в нарушение на Закона за равното заплащане на Калифорния , тези три жени решиха да отнесат делото в съда. В жалбата се твърди също, че Google е заключил жените в по-ниски кариерни пътеки, което води до по-ниско заплащане и по-ниски бонуси в сравнение с техните колеги мъже. Ищците получиха статут на колективен иск по това дело миналата година.google niski zaplati

Освен Google, много компании водят подобни дела

Отношението на Google към работниците е подложено на много внимание. Миналата година Google се съгласи да плати 2,5 милиона долара , за да уреди съдебно дело, в което се твърди, че компанията плаща недостатъчно жени инженери и игнорира азиатските кандидатури за работа. Калифорнийският отдел за справедлива заетост и жилища (DFEH) също разследва компанията за оплаквания за възможен тормоз и дискриминация срещу черни служители.

Холи Пийз, една от ищците, заяви:

„Като жена, която е прекарала цялата си кариера в технологичната индустрия, аз съм оптимист, че действията, които Google се съгласи да предприеме като част от това споразумение, ще доведат до по-голямо равенство за жените. Google е начело на технологичната индустрия от нейното основаване.също така носи отговорност да гарантира приобщаването и равенството на жените в технологиите.Те също така имат възможността да поемат отговорност.“

Условията на споразумението трябва да бъдат одобрени от съдия на заседанието на 21 юни.

През последното десетилетие се появиха редица подобни дела, насочени към разлика в заплащането, тъй като съдебните дела за дискриминация по пол срещу Microsoft и Twitter не успяха да бъдат уредени.Oracle също е изправена пред колективен иск за неравностойно заплащане, но женската група, която съди компанията, вероятно ще загуби статут на колективен иск, след като съдия каза, че клас с 3000 служители и 125 работни класификации ще бъде „неуправляем“, според Bloomberg.

Подобни публикации

  1. Нова промяна в мобилното приложение на YouTube
  2. Threads се развива: Налични са много нови функции
  3. TikTok получи едно от най-големите наказания напоследък!
  4. Невероятна иновация от Google Translate
  5. Функцията за аудио и видео разговори идва в X!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.