Европейската космическа агенция сподели снимка на масивен кратер на Марсmars krater

Европейската космическа агенция успя да заснеме цветно изображение на кратер, образувал се на Марс преди хиляди години. Ето това изображение!

Повърхността на Марс е осеяна с кратери , образувани, когато астероиди, метеороиди или комети се удариха в планетата и причиниха огромни белези от удара . За разлика от Земята , която има сравнително малко ударни кратери поради тектонски процеси, тези кратери остават на Марс милиарди години.

Прочети Още: Ще имали тази година нов iPad Pro

Изображение на такъв кратер беше заснето и наскоро пуснато от орбита на 25 април 2022 г. от космическия кораб Mars Express на Европейската космическа агенция (ESA). Изображението показва, че голям кратер с ширина около 19 мили съществува в район, наречен Aonia Terra .

Пейзажът около кратера показва канали, издълбани в повърхността, вероятно образувани преди милиарди години, когато водата е текла в реките на Марс. Европейската космическа агенция споделя мнението си за кратера, както следва:

Марсианските канали, за които се твърди, че са били пълни с лава в миналото
„Каналите изглежда са били частично запълнени с неидентифициран материал и на някои места също изглежда са се издигнали над околните земи. Има няколко възможни обяснения за това. Може би устойчива на ерозия утайка се е утаила на дъното на каналите, когато водата тече под каналите. Или може би по-късно в марсианската история. Каналите са били пълни с лава.“

Изображението е направено с помощта на стерео камера с висока разделителна способност на Mars Express (HRSC) и показва това, което човешкото око може да види, тъй като е истинско цветно изображение. Изучаването на ударни кратери е много важно, тъй като позволява на учените да оценят геоложката възраст на различни елементи на планетата. Мястото Aonia Terra в южното полукълбо е идеалното място за този тип изследвания, тъй като има няколко големи кратера, включително кратера Лоуел с ширина 120 мили. Вероятно ще чуем много по-подробни данни и информация за това изследване в бъдеще.

Подобни публикации

  1. Очаква се iPad Mini 7 с нов дизайн!
  2. NVIDIA изпревари Apple: Втората най-ценна компания вече принадлежи на NVIDIA!
  3. Грешката, която доведе до срив на WhatsApp, най-накрая беше коригирана!
  4. Предстои нова актуализация на функцията за популярни канали на WhatsApp!
  5. Huawei Pura 70 Ultra идва да стане крал на пазара на смартфони (ревю)

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.