Instagram е глобен за поверителност на децатаinstagram globen

Instagram беше ударен със солидна глоба за това, че не успя да осигури адекватна защита на поверителността на децата. Ето подробностите!

Instagram беше глобен с 405 милиона евро (около 403 милиона долара ) за нарушаване на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR) на Европейския съюз. Глобата беше постановена от Ирландската комисия за защита на данните (DPC) за това, че Instagram обработва настройките за поверителност на децата в приложението.

Прочети Още: TikTok отрича откраднати 2 милиарда записа с данни

Размерът на глобата, който се очаква да бъде официално обявен през следващите дни, беше изтекъл от Politico и по-късно потвърден от TechCrunch. Разследването на DPC се отнася до обработката на данни на деца от страна на Instagram, което в някои случаи прави видима информация като имейл адреси и телефонни номера. В допълнение, как някои акаунти на деца са зададени като публични по подразбиране вместо частни, е един от важните въпроси на разследването.

В отговор на новините за глобите, говорител на Meta каза пред Politico:

„Това разследване се съсредоточи върху наследените настройки, които актуализирахме преди повече от година, и оттогава пуснахме много нови функции, за да запазим безопасността на тийнейджърите и поверителността на тяхната информация.“

Instagram повиши сигурността си за непълнолетни през последните години

Говорителят добави , че когато някой под 18-годишна възраст се присъедини към Instagram, акаунтът му автоматично става частен, така че може да вижда само това, което публикуват хора, които познават, а възрастните не могат да изпращат съобщения на тийнейджъри, които не ги следват.

Instagram отдавна е изправен пред критики за начина, по който се справя

С проблемите на поверителността на своите млади потребители, но дори да контролираш точно кой използва приложението е огромно предизвикателство. Трябва да сте на поне 13 години, за да създадете акаунт, но мина доста време от стартирането на приложението, преди Instagram да изиска от потребителите да потвърдят възрастта си, когато създават акаунт.

В доклада на Politico се казва, че глобата е втората най-голяма финансова санкция, откакто фокусираният върху поверителността GDPR влезе в сила през 2018 г., след като Amazon беше глобен със 746 милиона евро (около 742 милиона долара) през 2021 г.

Подобни публикации

  1. Функция, подобна на Telegram, идва отново в каналите на WhatsApp
  2. Специална защита за непълнолетни потребители от Instagram
  3. Функцията, която всеки иска, стигна до Discord
  4. WhatsApp функция, наречена предложени контакти, за потребители на Android и iOS
  5. WhatsApp ще помогне на потребителите да спестят време

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.