Изкуственият интелект може да изчисли риска от сърдечен удар през вашите очиsarce izkustven intelekt

Благодарение на разработения софтуер, изкуственият интелект ще може да анализира риска от инфаркт, като анализира вените и артериите в очите. Ето подробностите!

Благодарение на софтуера, разработен чрез машинно обучение, рискът от сърдечни заболявания може да бъде оценен за по-малко от минута. Разработеният софтуер ще анализира вените и артериите в очите и ще покаже рисковия резултат.

Според изследването, публикувано в British Journal of Ophthalmology , констатациите ще бъдат потвърдени в клинични изпитвания в бъдеще, проправяйки пътя за развитието на бързи и евтини сърдечно-съдови скрининги.

Прочети Още: Потребителският лимит за групови чатове в WhatsApp се увеличава до 1024

Резултатите може да дадат правилен отговор

Сканирането може да уведоми хората за риска от инфаркт и инсулт, без да са необходими кръвни изследвания и тестове като измерване на кръвното налягане. Изявлението на Alicja Rudnicka , водещият автор на изследването, пред The ​​Guardian по темата е следното;

„Този ​​AI инструмент може да уведоми някого за нивото на риска за 60 секунди или по-малко.“ izkustven intelekt sarce

То показва, че прогнозите, направени от софтуера на първите тестове, са толкова точни, колкото резултатите, получени от съществуващите тестове. Съответно, когато изследователите сравняват резултатите от софтуера, наречен QUARTZ , с 10-годишните оценки, направени от Risk Score Test , те заключват, че и двата метода имат „сравнима производителност“.

Софтуерът, който работи, като анализира мрежата от кръвоносни съдове в ретината на окото, измерва площта, покрита от вените и артериите, тяхната ширина и огъване. Софтуерът оценява риска, като гледа неинвазивната моментна снимка на очите, тъй като тези измерени точки са областите, в които хората са пряко засегнати от здравето на сърцето си.

Пиърс Кийн , изследовател по офталмология и AI анализ , говорис The Verge:

„Проучването добавя към все повече знания, че окото може да се използва като прозорец към останалата част от тялото. Лекарите знаят от повече от сто години, че можете да погледнете в очите си и да видите признаци на диабет и високо кръвно натиск. Но проблемът беше, че ръчната оценка беше трудна.“

Кийн също казва, че машинното обучение ще остави това предизвикателство зад гърба си и процесът ще върви много по-лесно. Както може да се разбере, инструмент с изкуствен интелект ще може да ни каже съотношението на риска от инфаркт, като погледне в очите ни.

Подобни публикации

  1. Как да използвате филтър за синя светлина на PC и Mac устройства?
  2. Vision Pro може да се използва от хирурзи в хирургията
  3. Най-интересните и животоспасяващи технологии в света
  4. Каква е разликата между PDR и психологията?
  5. Как се прави кръводаряване? Какви са условията?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.