Как да запазите пароли в Linux с парола?

linux password safe

Password Safe, Gnome Shell, Cinnamon, Budgie и др. Лесен за използване инструмент за управление на пароли за базирани на Gnome среди. Той използва KeePass като бекенд и си прави труда да управлява локална база данни с пароли.

Password Safe , Gnome Shell, Cinnamon, Budgie и др. Лесен за използване инструмент за управление на пароли за базирани на Gnome среди. Той използва KeePass като бекенд и си прави труда да управлява локална база данни с пароли. И така, как се използва Password Safe във вашата система?

Инсталиране на парола безопасно на Linux

Преди да ви покажем как да инсталирате приложението Password Safe на Linux системи, нека да обясним как да инсталирате програмата, тъй като тя не е предварително инсталирана в операционната система Linux.

Arch Linux

Password Safe се поддържа официално от Arch Linux, Fedora (30, 31, Rawhide), OpenSUSE Tumbleweed и Flatpak. Освен това е възможно да го създадете за всяка дистрибуция на Linux .

Приложението Safe Safe е лесно достъпно за всички потребители на Arch Linux чрез хранилището на софтуера на общността. За да го инсталирате на вашата система, отворете терминален прозорец и се уверете, че общността е настроена в Pacman.conf. След това използвайте командата sudo pacman -S gnome-passwordsafe
Pacman мениджър на пакети.

Fedora Linux

Започвайки с Fedora 30, можете също да инсталирате програмата Password Safe на Fedora Linux. За целта отворете терминален прозорец на работния плот на Fedora и използвайте командата sudo dnf install gnome-passwordsafe  Dnf package manager.

OpenSUSE Tumbleweed

Ако използвате OpenSUSE Tumbleweed, ще трябва да въведете командата sudo zypper install gnome-passwordsafe Zypper пакет в отворения прозорец на терминала . 

Flathub Flatpak

Ако не използвате Arch Linux, Fedora или OpenSUSE Linux, можете да инсталирате приложението Password Safe чрез магазина на Flathub Flatpak . За да стартирате инсталацията, ще трябва да зададете времето за изпълнение на Flatpak във вашата система. 

След като зададете времето за изпълнение на Flatpak , използвайте командата flatpak за дистанционно добавяне, за да добавите магазина за приложения на Flathub към системата. 

След като инсталирате магазина за приложения Flathub на вашия компютър с Linux, вече сте готови да инсталирате програмата Password Safe .  Можете да инсталирате приложението, като използвате flatpak install flathub org.gnome.PasswordSafe -y flatpak команда за инсталиране. 

Ако не използвате Arch Linux, Fedora, OpenSUSE или Flatpak, можете лесно да изтеглите Password Safe от изходния код . Можете да следвате инструкциите на страницата Password Safe GitLab, за да започнете.  password safe

Използване на парола безопасно

След като изтеглихте програмата на компютъра си, можем да поговорим как да я използвате. 

За да добавите парола към Password Safe, трябва да създадете нов файл с база данни на KeePass. За целта стартирайте Password Safe чрез търсене в менюто на приложението или на работния плот на Linux. След това щракнете върху бутона „New“ в сейфа за пароли. На екрана ще се отвори диалогов прозорец за запис на файл. Използвайте това поле, за да запазите файла си с база данни на KeePass . 
След като запазите новия си файл KeePass, трябва да го шифровате за сигурност. В Сейфа за пароли можете да отидете на опцията „Парола“ под „Защита на своето хранилище“ и да зададете основна парола за вашия файл с база данни на KeePass. KeePassСлед като зададете основната парола за файла на базата данни, можете да започнете да използвате програмата Password Safe. Щракнете върху бутона „Open Vault“, за да започнете да използвате приложението.

Добавяне на парола към безопасна програма за пароли

Добавянето на парола към Password Safe е лесно, благодарение на лесния за разбиране потребителски интерфейс. 

Първо отворете програмата, като въведете паролата, която сте задали по време на инсталационния процес. Кликнете върху 3 точки в горния десен ъгъл на приложението, за да получите достъп до опциите в менюто. След това изберете опцията „Нова група“. На екрана ще се появи текстово поле. В полето за заглавие въведете „Пароли“. Напишете кратко описание в раздела „Бележки“. След това щракнете върху иконата „Начало“. Щракнете върху групата „Пароли“ в основния потребителски интерфейс.nova grupa safe

Щракнете отново върху 3 точки, за да видите опциите му. След това кликнете върху „Ново влизане“, за да изведете полето за въвеждане на парола. В полето „Ново влизане“ попълнете паролата и информацията за вход, както и уебсайта на паролата / информацията за вход. Повторете тази стъпка, докато не въведете всичките си пароли за интернет .

Приложението автоматично запазва цялата информация за вашата парола, след като те са добавени към програмата Password Safe , без да е необходимо да ги записвате. За достъп до паролите си влезте, щракнете върху групата „Пароли“ и копирайте паролата в клипборда си.

Подобни публикации

  1. Как да прехвърля WhatsApp от Android на iPhone 14?
  2. Как да зададете местоположение? Споделяне на местоположение в WhatsApp и Messenger
  3. Как да коригирам грешката на Instagram е спрял?
  4. Как да оценим данните на Excel?
  5. Как да създадете силна и сигурна парола?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.