Какво е социалното дистанциране и защо е толкова важно?

socialno distantsirane

Какво представлява социалното дистанциране, една от мерките, предприети в рамките на борбата с епидемията Covid-19, за какво е то и защо е важно?

Какво представлява социалното дистанциране , една от мерките, предприети в рамките на борбата с епидемията Covid-19 , за какво е то и защо е важно?

Какво е социалното дистанциране?

Коронавирусът  се разпространява бързо напоследък и ние следим отблизо развитието.

Много държави, включително нашата страна, предприеха нова стъпка, която затвори колективните събития и публичните пространства , като попречи на хората да се събират. Основно наречен социално дистанциране , този метод има за цел да сведе до минимум степента на разпространение на епидемията.

В този контекст кафенета, барове, дискотеки, кина, театри и подобни обществени зони бяха временно затворени.

Кога тази стъпка, която има за цел значително да намали скоростта на предаване на огнището на Covid-19 и която е безпрецедентна в най-новата история, ще работи или ще даде резултат, както очаквахме?

Отговаря да бъдете търпеливи и около месец минава повече, отколкото да продължите да бъдете търпеливи 

Какво е социалното дистанциране и защо е важно?

Теоретично социалното дистанциране не работи веднага. Казано по-точно, той не може да направи това.

При непотвърдени данни се изчислява, че инкубационният период между инфекцията и проявата на симптоми при хора, заразени с вируса, е приблизително 5 дни (средно)  . Разбира се, необходимо е да се подчертае , че вирусът може да се разпространи в този процес .

В допълнение, времето от симптома до възстановяване се оценява на приблизително 11 дни (средно)  . Проучванията показват, че някои пациенти не показват симптоми, дори ако са заразени, докато други могат да оцелеят с прости симптоми на настинка.

С други думи, има голяма маса хора, които са основно заразени и тази маса може да бъде дори няколко пъти по-висока от обявените в момента данни. Разбира се, тези хора не подозират себе си, защото нямат симптоми или са много леки. Те обаче продължават да разпространяват болестта в този процес.

Със социалното дистанциране целта е да се предотврати разпространението на заразените, но неизвестни случаи.

Ключов момент: Скорост на разпространение

Трябва да се знае, че докато се намери ваксина, много от нас са изложени на риск от заразяване с вируса и като се има предвид, че времето, посочено за ваксината, е около 1,5 години , по-голямата част от нас отново е вероятно да бъдат заразени с това заболяване.

Важната подробност тук е, че пациентите не се натрупват внезапно и здравният капацитет на страната може да лекува съществуващи пациенти. С други думи, пациентите могат да се възползват от здравните възможности на съвременната медицина.

Експертите, опитващи се да измерват колко добре работи социалното дистанциране, започнаха да проследяват и изследват важна стойност тук.

Нарича се R0 и се произнася R нищо . Тази стойност основно има за цел да изчисли колко хора средно е заразил човек, разпространил болестта. Смята се, че заразен човек, в рамките на известните днес стойности, е предал болестта на около трима души. Така че 1 случай = 3 възможни случая .

Ако искаме да се борим успешно с болестта, се предполага стойността на тази по-долу . Така че дори да отнеме много повече време, отколкото си представяте, този метод на социално дистанциране е от решаващо значение.

Подобни публикации

  1. Първи в света: Одобрена ваксина срещу коронавирус без игла!
  2. Сигнал за мистериозен нов вирус в Аржентина
  3. САЩ обявяват извънредно положение заради маймунската шарка
  4. Какво е BCAA, какво прави?
  5. Супер заразният вариант Omicron плаши учените

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.