Как се прави антигенен тестrt pcr test sars cov 2

Как се прави антигенен тест за коронавирус?

Новият коронавирус който вече знаете, че SARS-CoV-2 е едноверижен РНК коронавирус, е от семейството на бета-коронавирусите  причинява заболяването Ковид – 19. Коронавирусите се състоят от 4-ри вирусни протеина, наречени шипчест – spike (S), обвивка – envelope (E), мембранен – membrane (M) и нуклеокапсид nucleocapsid (N). И те са от основните вирусни антигени, срещу които се образуват антитела.

Резултатът трябва да се анализира от вашият лекуващия лекар или друг специалист, като тестът е само помощно средство при диагностициране на инфекция SARS-COV-2 наред с клиничната картина, история за контакт с болен/заразоносител и тестове за потвърждаване на текуща инфекция.

Прочети Още: 3D печатна ракета Terran 1 Дата на стартиране отложена

Какво точно определя изследването?

Определя наличие на вирусни антигени в носоглътката на човек. Ако тестът е положителен, то с много голяма вероятност пациентът се е срещал с вируса преди, който го е инфектирал и се е размножил.

Положителният резултат показва текуща инфекция, но тя трябва да бъде потвърдена чрез  RT-PCR в контекста на клиничната картина, история за контакт с болен/заразоносител и други лабораторни и образни изследвания.

Кога се прави това изследване?

Изследването е полезно, когато:

  1. След пътуване в чужбина или район с висок процент на заразени.
  2. Имате данни за инфекция – характерни симптоми;
  3. Имате контакт с болен/заразоносител;

Отрицателният резултат от теста не може да изключи скорошна инфекция, но с голяма вероятност я отхвърля.Положителният резултат изисква потвърждаване с друг метод, както и консултация с общо-практикуващия Ви лекар или друг специалист.

Как се прави подготовка за изследване?

Препоръчително е да не се консумирани напитки или храна 30 мин преди взимане на пробата, както и да не сте потребявали цигари.

Проба

*назофарингеална проба

Пробата се взима с тампон, който внимателно се поставя в носната кухина, натрива се задната повърхност на назофаринкса няколко пъти. След завъртане тампонът се изважда, като той трябва да е мокър задалжително.

Метод

*имунохроматографски анализ с латерален поток с двойна цветна система

Референтни стойности

*Положителен/отрицателен

Интерпретация на резултатите от бърз тест за коронавирус антиген

Положителният тест показва наличие на някой от антигените на вируса в назофаринкса. Резултатът трябва да се анализира от лекуващия лекар или друг специалист, като тестът е само помощно средство при диагностициране на инфекция SARS-COV-2 наред с клиничната картина, история за контакт с болен/заразоносител и тестове за потвърждаване на текуща инфекция.

Отрицателен резултат може да се появи, ако количеството коронавирус, присъстващо в пробата, е под границите на откриване на анализа или не присъстват по време на стадия на заболяване, в който се събира пробата. Отрицателният резултат от теста не може да изключи скорошна инфекция.

Специфичност: 99.4%

Чувствителност на теста: 93.3%

Подобни публикации

  1. Как да използвате филтър за синя светлина на PC и Mac устройства?
  2. Vision Pro може да се използва от хирурзи в хирургията
  3. Най-интересните и животоспасяващи технологии в света
  4. Каква е разликата между PDR и психологията?
  5. Как се прави кръводаряване? Какви са условията?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.