Как се прави антигенен тестrt pcr test sars cov 2

Как се прави антигенен тест за коронавирус?

Новият коронавирус който вече знаете, че SARS-CoV-2 е едноверижен РНК коронавирус, е от семейството на бета-коронавирусите  причинява заболяването Ковид – 19. Коронавирусите се състоят от 4-ри вирусни протеина, наречени шипчест – spike (S), обвивка – envelope (E), мембранен – membrane (M) и нуклеокапсид nucleocapsid (N). И те са от основните вирусни антигени, срещу които се образуват антитела.

Резултатът трябва да се анализира от вашият лекуващия лекар или друг специалист, като тестът е само помощно средство при диагностициране на инфекция SARS-COV-2 наред с клиничната картина, история за контакт с болен/заразоносител и тестове за потвърждаване на текуща инфекция.

Прочети Още: 3D печатна ракета Terran 1 Дата на стартиране отложена

Какво точно определя изследването?

Определя наличие на вирусни антигени в носоглътката на човек. Ако тестът е положителен, то с много голяма вероятност пациентът се е срещал с вируса преди, който го е инфектирал и се е размножил.

Положителният резултат показва текуща инфекция, но тя трябва да бъде потвърдена чрез  RT-PCR в контекста на клиничната картина, история за контакт с болен/заразоносител и други лабораторни и образни изследвания.

Кога се прави това изследване?

Изследването е полезно, когато:

  1. След пътуване в чужбина или район с висок процент на заразени.
  2. Имате данни за инфекция – характерни симптоми;
  3. Имате контакт с болен/заразоносител;

Отрицателният резултат от теста не може да изключи скорошна инфекция, но с голяма вероятност я отхвърля.Положителният резултат изисква потвърждаване с друг метод, както и консултация с общо-практикуващия Ви лекар или друг специалист.

Как се прави подготовка за изследване?

Препоръчително е да не се консумирани напитки или храна 30 мин преди взимане на пробата, както и да не сте потребявали цигари.

Проба

*назофарингеална проба

Пробата се взима с тампон, който внимателно се поставя в носната кухина, натрива се задната повърхност на назофаринкса няколко пъти. След завъртане тампонът се изважда, като той трябва да е мокър задалжително.

Метод

*имунохроматографски анализ с латерален поток с двойна цветна система

Референтни стойности

*Положителен/отрицателен

Интерпретация на резултатите от бърз тест за коронавирус антиген

Положителният тест показва наличие на някой от антигените на вируса в назофаринкса. Резултатът трябва да се анализира от лекуващия лекар или друг специалист, като тестът е само помощно средство при диагностициране на инфекция SARS-COV-2 наред с клиничната картина, история за контакт с болен/заразоносител и тестове за потвърждаване на текуща инфекция.

Отрицателен резултат може да се появи, ако количеството коронавирус, присъстващо в пробата, е под границите на откриване на анализа или не присъстват по време на стадия на заболяване, в който се събира пробата. Отрицателният резултат от теста не може да изключи скорошна инфекция.

Специфичност: 99.4%

Чувствителност на теста: 93.3%

Подобни публикации

  1. Vision Pro може да се използва от хирурзи в хирургията
  2. Най-интересните и животоспасяващи технологии в света
  3. Каква е разликата между PDR и психологията?
  4. Как се прави кръводаряване? Какви са условията?
  5. Учените работят върху ваксина срещу COVID за пиене

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.