Какво е социална дистанция? Какво прави социалната дистанция?

koronavirus socialna distantia

Какво е социалната дистанция, изразена от много експерти, и какво прави тя, за да спазва правилата за социална дистанция?

Какво е социалната дистанция, изразена от много експерти, и какво прави тя, за да спазва правилата за социална дистанция?

Какво е социална дистанция?

Към края на Първата световна война по целия свят се разпространява масивен грип. Известен като грип от 1918 г. или испански грип , този грип заразява всеки четвърти човек, живял по това време, и убива около 50 до 100 милиона души.

След период от около сто години светът е изправен пред нова пандемия. Този път имаме нов тип коронавирус, наречен Covid-19 .

Днес световното население е с шест милиарда повече от предишната епидемия, а транспортирането е по-лесно от всякога. Въпреки че Covid-19 се различава от грипа през 1918 г. по много начини – като кого засяга и смъртността – има много важен урок, който може да се научи от тази епидемия: Това е социалната дистанция.

Това, което се нарича социална дистанция , за да я дефинираме накратко , се разглежда като начин за създаване на бариера на разстояние между двама или повече души. С това разстояние той има за цел да предотврати или спре разпространението на вируса между хората.

Понастоящем няма лекарство или ваксина, които да могат да се използват срещу новата епидемия. Все още има известна несигурност относно това дали ефективно лекарство ще излезе в бъдеще. При липса на такива, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да предотвратите бързото разпространение на вируса.

Какво прави социалната дистанция?

Според проучване, проведено чрез компютърно моделиране – но все още непубликувано – в Харвардския университет , се посочва, че мерките за социално дистанциране трябва да продължат поне до 2022 г., докато се намери ефективна ваксина или метод на лечение.

Всъщност еднократните мерки за социално дистанциране могат да забавят разпространението на вируса към лятото, но нова вълна, която може да бъде изстреляна към зимния сезон, може да доведе до възстановяване на нещата.

И все пак има още една подробност, която прави социалната дистанция наистина полезна.

Смята се, че човек, заразен с вируса Covid-19, заразява средно още трима души в ранните стадии на заболяването. Тази стойност, наречена R0 , се произнася R нищо .

За грип тази стойност е в диапазона от 1,06 – 3,40 , за риновируса в диапазона от 1,20 – 1,83 , за испанския грип (приблизително)  около 1,8 , за Covid-19 варира от 1,4 до 3,9 .

Според проучвания в Китай, инкубационният период на заболяването отнема средно 5 дни , но този период може да достигне до 14 дни . Тъй като болестта е заразна в този процес , това означава, че можете да споделите болестта си с 3 души, без да осъзнавате . Това означава 244 дела в края на месец (с подкрепата на други дела) и 59 604 дела в края на два месеца .

За да направим това още по-сложно, нека да влезем в друга подробност. 3 процента от хората, заразени с вируса, са безсимптомни, с други думи, те преживяват болестта, без да проявяват симптоми. Това означава, че можете да го разпространявате на други хора по време на инкубация и болест, а социалното дистанциране може да предотврати това.

Подобни публикации

  1. Първи в света: Одобрена ваксина срещу коронавирус без игла!
  2. Сигнал за мистериозен нов вирус в Аржентина
  3. САЩ обявяват извънредно положение заради маймунската шарка
  4. Какво е BCAA, какво прави?
  5. Супер заразният вариант Omicron плаши учените

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.