Може ли изкуственият интелект да патентова собствените си изобретения?Izkustven Intelekt Izobretenie

Американският съдия казва, че изкуственият интелект не може да бъде патентован, защото не е „индивид“. Невъзможността изкуственият интелект да получи патент е на дневен ред на технологиите.

Допустимо ли е изкуственият интелект да бъде патентован ? Не се притеснявайте, AI системите все още не завладяват света. Тъй като те дори не са признати за изобретатели съгласно Патентния закон на САЩ.

Трябва ли машина с изкуствен интелект да може да патентова своите изобретения? За федералния съдия на САЩ последиците от този въпрос изглеждат незначителни. През април 2020 г. Американското ведомство за патенти и търговски марки (USPTO) постанови, че само „физически лица“ могат да бъдат признати за притежатели на патент, а американски съд в четвъртък заяви, че законът технически го казва.

Прочети Още: Първият случай на коронавирус може да се е случил преди 21 000 години

Фактът, че изкуственият интелект не може да получи патент, обърка САЩ

Не всяка страна е съгласна, че изкуственият интелект може да бъде патентован. Например, Южна Африка и Австралия решиха да отидат по друг начин: беше предоставена патентна заявка за AI системата DABUS за намиране на мигаща светлина и нов тип контейнер за храна. 

Изследователят на изкуствения интелект Стивън Талър съди САЩ за невъзможността да патентова системи за изкуствен интелект. (Талер е част от група, наречена The Artificial Inventor Project, която лобира за признаването на изкуствения интелект по целия свят.)

Можете да прочетете пълното решение на САЩ срещу Thaler за тази връзка (на английски), но решението на САЩ за AI изглежда доста ясно:

  1. Патентният закон на САЩ казва, че изобретателят, притежаващ патента, трябва да бъде „физическо лице“.
  2. Предишните правни решения ясно дават да се разбере, че „физическите лица“ трябва да са хора (не компании, например).
  3. Също така е доста ясно, че Патентното право се отнася до хората, а системите за изкуствен интелект не са човешки за сравнение.

Съдът също така казва, че Службата за патенти и търговски марки на САЩ може да отмени решението си само ако е произволно, капризно или напълно незаконно. Но USPTO разкри през април миналата година, че планира да спазва Патентния закон на САЩ, а също така потърси обществен коментар през 2019 г., преди да вземе решение за изкуствен интелект.

Окръжният съдия на САЩ Леони Бринкема каза за изкуствения интелект: 

„Изобретателността на изкуствения интелект може да дойде, когато достигне ниво на изтънченост, което отговаря на закона. Но това все още не се е случило и ако се случи, Конгресът на САЩ ще реши как иска да разшири обхвата на патентното право.

Как тълкувате това решение на САЩ, че изкуственият интелект не може да бъде изобретател? Споделете вашите виждания с нас.

Подобни публикации

  1. Серията HUAWEI WATCH GT 4 в продажба
  2. Характеристики и цена на Samsung Galaxy M34 5G
  3. Samsung пусна Galaxy A05
  4. Характеристика на Xiaomi Redmi K70
  5. Xiaomi 14 с повишена скорост на зареждане

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.