Нова дългосрочна опасност от Covid-19: Мозъчна мъгла

mozachna magla

Връзката между Covid-19 и мозъчната мъгла е разкрита. Американски изследователи отбелязаха нов дългосрочен ефект.

Covid-19 причинява когнитивно разстройство, наречено мозъчна мъгла . Какво представлява мозъчната мъгла, която се проявява като дългосрочен ефект и какво трябва да правят хората с Covid-19? Изследователите особено обръщат внимание на дефицитите в определени части на мозъка.

Когнитивното увреждане , дефинирано като мозъчна мъгла, може да продължи месеци при пациенти с Covid-19 и дори при някои, които не са били хоспитализирани , според ново проучване .

Изследване, публикувано в петък в списание JAMA Network Open, установи, че около една четвърт от пациентите с Covid-19 в регистрите на здравната система на планината Синай са имали някои проблеми с паметта си, а хоспитализираните пациенти са по-склонни да имат този тип мозъчна мъгла след операция.

Прочети Още: Apple Car е изправена пред друга бариера в сделките с батерии

Жаклин Бекер и екипът казаха: „В това проучване открихме относително висока честота на когнитивните нарушения няколко месеца след като пациентите са се заразили с COVID-19. Нарушенията в изпълнителната функция, скоростта на обработка, плавността на категорията, кодирането на паметта и припомнянето са доминиращи сред хоспитализираните пациенти “ той обясни.

Списъкът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) за състояния след COVID включва затруднения в мисленето или концентрацията, понякога наричани „мозъчна мъгла“. „ Въпреки че повечето хора с COVID-19 се възстановяват в рамките на седмици след заболяването, някои хора изпитват състояния след COVID “, посочва CDC .mozachna magla

Връзката между Covid-19 и мозъчната мъгла

Новото проучване включва данни за 740 пациенти с Covid-19 без деменция от април 2020 г. до май 2021 г. Когнитивното функциониране беше оценено за всеки пациент и изследователите анализираха честотата на когнитивните увреждания сред пациентите.

Сред всички пациенти 15% са показали недостатъци в плавността на речта , 16% в редица умствени умения, наречени изпълнителни функции, и 18% в скоростта на когнитивна обработка , казаха изследователите . 

Изследователите отбелязват, че хоспитализираните пациенти са по-склонни да страдат от нарушения във вниманието, изпълнителните функции , плавността на речта и паметта.

Например, когато става дума за припомняне на паметта, изследователите установяват, че 39% от хоспитализираните пациенти имат увреждане в тази област в сравнение с 12% от амбулаторните пациенти. Данните показват влошаване при 37% от хоспитализираните пациенти и 16% от амбулаторните пациенти.

„ Свързването на COVID-19 с изпълнителните функции повдига важни въпроси относно дългосрочното лечение на пациентите. Необходими са бъдещи проучвания, за да се идентифицират рисковите фактори и механизмите, лежащи в основата на когнитивната дисфункция, както и възможности за рехабилитация .“ той написа.

Подобни публикации

  1. Германия няма да вземе тези, които имат ваксината Turkovac!
  2. Защитава ли ваксината TURKOVAC срещу Omicron?
  3. Комбинация от грип и коронавирус Случай с Flurona се появи в Израел!
  4. Колко ефективен е TURKOVAC при Delta Variant?
  5. Астмата предотвратява развитието на мозъчен тумор

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.