Нова дългосрочна опасност от Covid-19: Мозъчна мъглаmozachna magla

Връзката между Covid-19 и мозъчната мъгла е разкрита. Американски изследователи отбелязаха нов дългосрочен ефект.

Covid-19 причинява когнитивно разстройство, наречено мозъчна мъгла . Какво представлява мозъчната мъгла, която се проявява като дългосрочен ефект и какво трябва да правят хората с Covid-19? Изследователите особено обръщат внимание на дефицитите в определени части на мозъка.

Когнитивното увреждане , дефинирано като мозъчна мъгла, може да продължи месеци при пациенти с Covid-19 и дори при някои, които не са били хоспитализирани , според ново проучване .

Изследване, публикувано в петък в списание JAMA Network Open, установи, че около една четвърт от пациентите с Covid-19 в регистрите на здравната система на планината Синай са имали някои проблеми с паметта си, а хоспитализираните пациенти са по-склонни да имат този тип мозъчна мъгла след операция.

Прочети Още: Apple Car е изправена пред друга бариера в сделките с батерии

Жаклин Бекер и екипът казаха: „В това проучване открихме относително висока честота на когнитивните нарушения няколко месеца след като пациентите са се заразили с COVID-19. Нарушенията в изпълнителната функция, скоростта на обработка, плавността на категорията, кодирането на паметта и припомнянето са доминиращи сред хоспитализираните пациенти “ той обясни.

Списъкът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) за състояния след COVID включва затруднения в мисленето или концентрацията, понякога наричани „мозъчна мъгла“. „ Въпреки че повечето хора с COVID-19 се възстановяват в рамките на седмици след заболяването, някои хора изпитват състояния след COVID “, посочва CDC .mozachna magla

Връзката между Covid-19 и мозъчната мъгла

Новото проучване включва данни за 740 пациенти с Covid-19 без деменция от април 2020 г. до май 2021 г. Когнитивното функциониране беше оценено за всеки пациент и изследователите анализираха честотата на когнитивните увреждания сред пациентите.

Сред всички пациенти 15% са показали недостатъци в плавността на речта , 16% в редица умствени умения, наречени изпълнителни функции, и 18% в скоростта на когнитивна обработка , казаха изследователите . 

Изследователите отбелязват, че хоспитализираните пациенти са по-склонни да страдат от нарушения във вниманието, изпълнителните функции , плавността на речта и паметта.

Например, когато става дума за припомняне на паметта, изследователите установяват, че 39% от хоспитализираните пациенти имат увреждане в тази област в сравнение с 12% от амбулаторните пациенти. Данните показват влошаване при 37% от хоспитализираните пациенти и 16% от амбулаторните пациенти.

„ Свързването на COVID-19 с изпълнителните функции повдига важни въпроси относно дългосрочното лечение на пациентите. Необходими са бъдещи проучвания, за да се идентифицират рисковите фактори и механизмите, лежащи в основата на когнитивната дисфункция, както и възможности за рехабилитация .“ той написа.

Подобни публикации

  1. Vision Pro може да се използва от хирурзи в хирургията
  2. Най-интересните и животоспасяващи технологии в света
  3. Каква е разликата между PDR и психологията?
  4. Как се прави кръводаряване? Какви са условията?
  5. Учените работят върху ваксина срещу COVID за пиене

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.