SSD или HDD? Кое е по добре?

ssd ili hdd

SSD или HDD? Ако искате да увеличите паметта на компютъра си, но не сте сигурни дали да закупите SSD или HDD, вижте тази статия.SSD или HDD? – С неотдавнашното развитие на технологиите за съхранение, както твърдият диск (HDD), така и Solid State Disk (SSD) предлагат много успешни скорости. Ако все пак трябва да избирате между двете, кой трябва да е победителят в този избор?

Когато трябва да вземете решение за същия бюджет, SSD има по-скъпа структура и предлага по-малко място за съхранение, но по-бърз трансфер на данни в същия бюджет в сравнение с HDD. В тази статия ще разгледаме по-отблизо предимствата и недостатъците на двете технологии.

SSD или HDD?

 • SSD предлага по-висока скорост на четене и запис .
 • SSD излъчва по-ниска топлина .
 • SSD прави по-малко шум .
 • SSD консумира по-малко енергия .
 • HDD има по-ниска цена .
 • HDD е по-устойчив на статично електричество .

Прочети Още: Какво е Apple Pay? Как да използвам акциите на Apple в България?

Какво е SSD?

SSD или Solid State Disk в дългата си форма се нарича Solid State Drive на нашия език. Тази система, която има подобна архитектура с която и да е флаш памет, работи с няколко чипа NAND флаш памет. Разбира се, тъй като процесите на писане и четене се извършват на тези чипове, SSD дисковете предлагат много по-бърза скорост на писане и скорост на четене, отколкото HDD. 

Какви са предимствата на SSD?

 • Висока скорост на четене
 • Висока скорост на писане
 • Долна топлина
 • Долен шум
 • По-ниска консумация на енергия

Какво е HDD?

HDD или твърдият диск в дългата му форма се нарича твърд диск на нашия език. Тези дискове имат една и съща архитектура, независимо от коя марка или капацитет. В стандартен твърд диск има плочи, където информацията се съхранява магнитно, глави за четене и запис, двигатели, които осигуряват движението на четене и запис с плочи, контролна карта, съдържаща схемите, отговорни за управлението на диска, кондензатори на мощност и отпечатани вериги.

Тези табели на твърдия диск съхраняват информацията в сектор и песни. Всеки сектор съдържа определен брой байтове като 256, 512 и 1024, а структурите, образувани от всички тези сектори един до друг по протежение на плочата, също се наричат ​​следи.

Какви са предимствата на HDD?

 • По-евтино
 • По-устойчиви на електрически пренапрежения
 • Дълготраен

SSD срещу HDD: Каква е разликата?

Сложната механика на HDD ги прави естествено по-бавни. От друга страна, SSD дисковете имат по-бърза, лека и по-тиха структура, тъй като са съставени само от чипове върху печатната схема и са по-устойчиви на удари, тъй като не съдържат механични части.

От друга страна, тези високотехнологични структури на SSD дискове разкриват почти няколко пъти разликата в цената. Освен това, въпреки че SSD дисковете са по-устойчиви на физическо въздействие поради тези прости структури, те имат изключително слаба система срещу магнитни полета и електронни колебания.

И накрая, докато средният SSD обикновено предлага 15 000 живота на четене и запис, въпросната ситуация е много по-дълга при твърдите дискове.

Резултат

Ние обобщихме накратко SSD и HDD технологиите по-горе за вас. В този момент и двете технологии имат предимства и недостатъци в сравнение помежду си. Така че изборът ще зависи от вашите нужди и бюджет. И така, кой е вашето предпочитание?

Подобни публикации

 1. Какво е дънна платка, какво прави дънната платка?
 2. MacBook Pro с процесор M2 не е устойчив на топлина
 3. Sony работи върху 100MP сензор за смартфони от средния сегмент
 4. Първите подробности за iOS 16 пристигнаха
 5. Новите микрочип контролери показват, че 200TB SSD дискове вече не са мечта

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.