SSD или HDD? Кое е по добре?

ssd ili hdd

SSD или HDD? Ако искате да увеличите паметта на компютъра си, но не сте сигурни дали да закупите SSD или HDD, вижте тази статия.SSD или HDD? – С неотдавнашното развитие на технологиите за съхранение, както твърдият диск (HDD), така и Solid State Disk (SSD) предлагат много успешни скорости. Ако все пак трябва да избирате между двете, кой трябва да е победителят в този избор?

Когато трябва да вземете решение за същия бюджет, SSD има по-скъпа структура и предлага по-малко място за съхранение, но по-бърз трансфер на данни в същия бюджет в сравнение с HDD. В тази статия ще разгледаме по-отблизо предимствата и недостатъците на двете технологии.

SSD или HDD?

 • SSD предлага по-висока скорост на четене и запис .
 • SSD излъчва по-ниска топлина .
 • SSD прави по-малко шум .
 • SSD консумира по-малко енергия .
 • HDD има по-ниска цена .
 • HDD е по-устойчив на статично електричество .

Прочети Още: Какво е Apple Pay? Как да използвам акциите на Apple в България?

Какво е SSD?

SSD или Solid State Disk в дългата си форма се нарича Solid State Drive на нашия език. Тази система, която има подобна архитектура с която и да е флаш памет, работи с няколко чипа NAND флаш памет. Разбира се, тъй като процесите на писане и четене се извършват на тези чипове, SSD дисковете предлагат много по-бърза скорост на писане и скорост на четене, отколкото HDD. 

Какви са предимствата на SSD?

 • Висока скорост на четене
 • Висока скорост на писане
 • Долна топлина
 • Долен шум
 • По-ниска консумация на енергия

Какво е HDD?

HDD или твърдият диск в дългата му форма се нарича твърд диск на нашия език. Тези дискове имат една и съща архитектура, независимо от коя марка или капацитет. В стандартен твърд диск има плочи, където информацията се съхранява магнитно, глави за четене и запис, двигатели, които осигуряват движението на четене и запис с плочи, контролна карта, съдържаща схемите, отговорни за управлението на диска, кондензатори на мощност и отпечатани вериги.

Тези табели на твърдия диск съхраняват информацията в сектор и песни. Всеки сектор съдържа определен брой байтове като 256, 512 и 1024, а структурите, образувани от всички тези сектори един до друг по протежение на плочата, също се наричат ​​следи.

Какви са предимствата на HDD?

 • По-евтино
 • По-устойчиви на електрически пренапрежения
 • Дълготраен

SSD срещу HDD: Каква е разликата?

Сложната механика на HDD ги прави естествено по-бавни. От друга страна, SSD дисковете имат по-бърза, лека и по-тиха структура, тъй като са съставени само от чипове върху печатната схема и са по-устойчиви на удари, тъй като не съдържат механични части.

От друга страна, тези високотехнологични структури на SSD дискове разкриват почти няколко пъти разликата в цената. Освен това, въпреки че SSD дисковете са по-устойчиви на физическо въздействие поради тези прости структури, те имат изключително слаба система срещу магнитни полета и електронни колебания.

И накрая, докато средният SSD обикновено предлага 15 000 живота на четене и запис, въпросната ситуация е много по-дълга при твърдите дискове.

Резултат

Ние обобщихме накратко SSD и HDD технологиите по-горе за вас. В този момент и двете технологии имат предимства и недостатъци в сравнение помежду си. Така че изборът ще зависи от вашите нужди и бюджет. И така, кой е вашето предпочитание?

Подобни публикации

 1. Ще продължи ли да се купува Apple Watch 3, когато навлезем в 2022 г.?
 2. Apple Watch 7 ще се предлага за предварителна поръчка в България
 3. Слушалките Oculus са деактивирани при срив във Facebook
 4. Ray Tracing идва на мобилни игри с Exynos 2200
 5. Предварителните поръчки започват за Apple Watch Series 7

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.