Трябва ли тези с риск Covid-19 да отидат в болницата? Ето какво да правя!

koronavirus

Какво трябва да направите, ако подозирате евентуален случай Covid-19? Трябва ли да отидете в болницата? Ето подробностите.

В днешно време много хора са изправени пред сезонен грип , но с ефекта от дневния ред може да се каже, че всички се чувстват малко неприятно. И все пак какво да направите, ако подозирате евентуален случай на Covid-19 ? Ето няколко съвета.

Какво трябва да правят тези с риск от коронавирус?

По принцип Covid-19 е заболяване, което може да има ефект както на горните дихателни пътища, така и на долните дихателни пътища , но може да причини някои важни проблеми с въздействието му върху долните дихателни пътища. Това се причинява от вид вирус, наречен коронавирус .

На първо място, ако сами наблюдавате симптомите на огнището на Covid-19, най-важното нещо, което трябва да направите, е да останете у дома 

 • Висока температура, особено в областта на гърдите и гърба.
 • Кашлица, която е упорита и съдържа храчки.

Ако имате някой от горните симптоми, първото нещо, което трябва да направите, е да останете у дома. Не ходете първоначално в болницата или аптеката. Не е необходимо да се свързвате с доставчик на здравни грижи, за да кажете, че оставате вкъщи и ако оставате вкъщи, няма нужда да имате тест за коронавирус.

Колко време трябва да остана вкъщи?

Ако наблюдавате симптоми, свързани с болестта (ако приемем, че няма правила във вашия район), останете вкъщи поне седем дни . Ако живеете с други хора, трябва да актуализирате този период до поне четиринадесет дни . 

Ако лицето, на което сте отседнали, е над седемдесет години, бременна или хора със слаб имунитет поради заболяване, опитайте се да намерите друго място за престой. Ако не е възможно, стойте възможно най-далеч един от друг.

За повечето хора Covid-19 ще бъде лека инфекция и ще оцелее с леки симптоми. Ако наблюдавате следните ситуации, свържете се с най-близкия доставчик на здравни грижи.

 • Ако чувствате, че не можете да се справите със симптомите у дома.
 • Симптомите се задълбочават.
 • Симптомите ви не се подобряват в рамките на седем дни.

В такива случаи можете да се обадите на  телефонната линия 184, за да поискате помощ и да получите необходимите указания. В други възможни ситуации можете да се обадите на телефон 112 за спешни случаи.

Как да предотвратим разпространението на вируса?

За да предотвратите разпространението на вируса, трябва да спазвате основните хигиенни правила и да се изолирате, ако имате определени симптоми.

Какво да правя?

 • Мийте ръцете си често със сапун и вода и правете това поне 20 секунди всеки път.
 • Първата ви работа трябва да е да миете ръцете си при смяна на места.
 • При липса на сапун и вода трябва да се използва дезинфектант гел.
 • Когато кашляте или кихате, покрийте устата си с тъкан (за еднократна употреба) или ръка (не на ръка).
 • Стойте далеч от хора, които имат симптоми.
 • Работете от дома, ако можете.
 • Избягвайте социалните събития.

И какво да не правя?

 • Ако ръцете ви не са чисти, не докосвайте носа, устата или очите.
 • Не приемайте посетители в къщата.

Как се предава и как се лекува?

Тъй като Covid-19 е нов вирус, все още не е ясно как се предава от човек на човек. От друга страна, подобни вируси се предават от капчици, които се появяват чрез кашлица и кихане .

Понастоящем няма специфично лечение за Covid-19, но проучванията продължават. Антибиотиците не влияят на това заболяване, тъй като не са ефективни при вируси.

Настоящите методи за лечение помагат за облекчаване на симптомите, докато тялото ви се бори с вирусите. Поради тази причина трябва да стоите далеч от другите хора и сами, докато не се възстановите.

Подобни публикации

 1. Първи в света: Одобрена ваксина срещу коронавирус без игла!
 2. Сигнал за мистериозен нов вирус в Аржентина
 3. САЩ обявяват извънредно положение заради маймунската шарка
 4. Какво е BCAA, какво прави?
 5. Супер заразният вариант Omicron плаши учените

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.