Учените Обясниха: Защо не можем да спрем да докосваме лицето си?

covid 19 ucheni dokazaha

Защо не можем да спрем да докосваме лицата си, дори когато знаем, че не трябва да докосваме лицето си? Учени потърсиха отговор на този въпрос.

Една от най-важните подробности по време на борбата срещу огнището на Covid-19 е да се сведе до минимум контактът с вируса, доколкото е възможно. Като се има предвид, че вирусът не може да виси във въздуха, трябва да стоите настрана от възможни случаи и да избягвате места, които могат да причинят инфекция, след като докоснете места в обществени зони. Най-важните от тях са очите, устата и носа. Но защо дори и с всичко това не можем да спрем да докосваме лицата си? Учени потърсиха отговор на този въпрос.

Защо не можем да спрем да докосваме лицето си?

Хората имат много необичайна черта за разлика от много други видове. Да, често докосване на лицето. Този навик прави хората много по-чувствителни, особено при такива епидемии.

Всъщност, когато става въпрос за докосване на лицето, често го правим несъзнателно и без да го осъзнаваме. Проучванията показват, че обикновено сме склонни да докосваме брадичката, носа, устата и областта на очите.

В проучване, проведено през 2015 г., се наблюдава колко често студентите по медицина докосват лицата си по време на уроци. В резултат се срещна средна стойност от 23 пъти / час . Като се има предвид, че студентите по медицина са по-наясно с рисковете от другите, тази стойност е доста висока.

И така, защо докосваме толкова много лицата си и какво можем да направим срещу това?

Какво можем да направим, за да докоснем лицето си?

Психологът Мартин Грунвалд от университета в Лайпциг заявява, че това поведение е основна характеристика на нашия вид.

„Докосването до себе си обикновено се извършва с цел комуникация и често се извършва по неволен, незабелязан начин. Играе ключова роля във всички когнитивни и емоционални процеси и се среща при всички хора.“

От друга страна, носът, устата и очите ни са важна врата за проникване на вируси в тялото ни и това трябва да се предотврати.

„Да кажеш на хората да не правят нещо, което правят несъзнателно, е класически проблем. Например, ако им казваш да си мият по-често ръцете, ще бъде по-ефективно, отколкото да им казваш да докосват по-малко лицата си. Ако кажеш на някого да не прави нещо, което правят несъзнателно, няма да успееш.“

Ако искате да избегнете тази ситуация, експертите препоръчват да използвате аксесоари и инструменти като очила, маски. Все пак Световната здравна организация препоръчва да си миете ръцете често с вода и сапун, да стоите далеч от други хора (социално дистанциране и социално дистанциране) и да спрете физически дейности като ръкостискане.

Подобни публикации

  1. Как да регистрираш Kaufland Card
  2. Най-добрите препоръки за Bluetooth слушалки – 2022 г
  3. Как да изтрия историята на търсенето в Instagram?
  4. Google представя Pixel Watch, първия си смарт часовник
  5. Доставките на MacBook Pro няма да се върнат към нормалното си състояние до юли

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.